Prezidento patarėjas: rusiškos dujos, kaip įtakos priemonė, nebeveikia | Diena.lt

PREZIDENTO PATARĖJAS: RUSIŠKOS DUJOS, KAIP ĮTAKOS PRIEMONĖ, NEBEVEIKIA

Rusijos įmonei „Gazprom“ paskelbus apie stabdomą dujų tiekimą Latvijai, Lietuvos prezidento vyriausiasis patarėjas Kęstutis Budrys atkreipia dėmesį, kad Ryga pati buvo priėmusi sprendimą šių gamtinių išteklių atsisakyti nuo kitų metų pradžios.

„Dabar Rusijos dujos buvo svarbus dėmuo, bet ir be jų regione galime išgyventi. Rusijos „Gazprom“ sprendimas nebetiekti dujų yra nuoseklus. Tai jie padarė ir kitų valstybių atžvilgiu. Lenkijos, Bulgarijos ir kitų, kurios atsisakė už dujas mokėti rubliais. Čia atsidūrė ir Latvija, kuri bet kokiu atveju buvo įsipareigojusi nuo sausio 1 d. rusiškų dujų nebepirkti“, – antradienį „Žinių radijui“ kalbėjo K. Budrys.

Vis tik Prezidentūros Nacionalinio saugumo grupės vadovas akcentuoja, kad Baltijos šalių pozicija Kremliaus vykdomo karo Ukrainoje atžvilgiu ir toliau išlieka griežta, nepaisant Maskvos bandymų sukurti spaudimą.

„Baltijos šalys yra vieningos, tiek vertinant Rusijos agresiją, tiek kalbant apie paramą Ukrainai. Tai rodo, kad šis įrankis (dujos-ELTA) šiuo metu neveikia, kaip įtakos priemonė. Dėl to yra džiugu. Tai, kad nebus rusiškų dujų, taip, žinoma kelia problemų. Bet nacionalinio saugumo, politine prasme tai yra tik į naudą“, – tikino K. Budrys.

Rusija pastaruoju metu nutraukė dujų tiekimą kai kurioms ES šalims, įskaitant Lenkiją, Bulgariją ir Latviją. Maskvos tvirtinimu, šios valstybės atsisakė atsižvelgti į jos reikalavimą už tiekimą atsiskaityti rubliais. Rusija taip pat mažina tiekimą didžiausiai bloko ekonomikai Vokietijai, šįkart teisindamasi techninės priežiūros darbais.

Gairės: Gazprom, rusiškos dujos, Baltijos šalys, Kęstutis Budrys, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS