Prezidento patarėjas: mokesčių didinimas nėra jokia panacėja | Diena.lt

PREZIDENTO PATARĖJAS: MOKESČIŲ DIDINIMAS NĖRA JOKIA PANACĖJA

Mokesčių didinimas nėra panacėja siekiant didesnio valstybės biudžeto perskirstymo – daugiau lėšų galima surinkti naikinant mokesčių lengvatas, tarifų skirtumus ar kovojant su šešėliu, sako šalies prezidento patarėjas Simonas Krėpšta.

Pasak S. Krėpštos, prezidentas laikosi pozicijos, jog mokesčių didinimas nėra jokia panacėja, todėl gerovės valstybę savo tikslu įvardinusio šalies vadovo pozicija nesikerta su valdančiąją koaliciją formuojančių partijų, ypač liberaliojo flango, siekiu nedidinti mokesčių.

„Prezidentas labai aiškiai akcentavo, kad mokesčių didinimas nėra jokia panacėja. Tai gali atrodyti paprasčiausias būdas padidinti biudžeto pajamas padidinus mokesčius, bet dažnai toks paprastas būdas ir nesuveikia, nes pernelyg dideli mokesčiai irgi neduoda rezultato“, – ketvirtadienį interviu Lietuvos radijui sakė S. Krėpšta.

Anot jo, reikia kitais būdais siekti didesnio pajamų surinkimo.

„Manau, kad galima pasiekti tą patį tikslą, didesnį biudžetą, pilnesnius valstybės finansinius resursus būtent ne didinant mokestinius tarifus, bet mažinant mokestines lengvatas, nepagrįstus tarifų skirtumus ir kovojant su šešėliu“, – teigė patarėjas.

S. Krėpšta pažymėjo, kad daug lėšų iš valstybės atima mokesčių netolygumai. Apie tai, kad kai kurios išskirtinės veiklos formos apmokestinamos neproporcingai mažai, pasak jo, kalba ir dešiniosios liberalios partijos.

„Yra tas vadinamas legalus šešėlis ar neteisinga mokesčių sistema, kai mes turime, kad už pajamas iš skirtingų šaltinių galioja skirtingi tarifai, vieni asmenys dėl tam tikros jų profesijos moka mažesnius mokesčius nei kiti. Prezidentas ne kartą kartojo, kad tai nėra teisinga ir kuria neteisingas paskatas, žmonės migruoja į veiklas, kur apmokestinimas mažesnis, nes tam sudaryta teisinė bazė. Tie skirtumai turi būti mažinami ir nepagrįstos mokestinės lengvatos turi būti mažinamos“, – kalbėjo patarėjas.

Po sekmadienį pasibaigusių Seimo rinkimų Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, Liberalų sąjūdis ir Laisvės sąjunga paskelbė bursiančios centro-dešinės koaliciją.

Šalies vadovas G. Nausėda teigia, kad susitikimuose su rinkimų laimėtojais aptaręs gerovės Lietuvos viziją „rado daug bendro sutarimo dėl svarbiausių prioritetų“.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

visas NELEGALUS šešėlis Lietuvoje v y k s t a su

KONSERVATLIBERALŲ žinia, taigi šią kadenciją verslo šešėlis n e s u m a ž ė s--atvirkščiai, jis padidės

SUSIJUSIOS NAUJIENOS