Privačius pensijų fondus stojo ginti liberalų ministrai | Diena.lt

PRIVAČIUS PENSIJŲ FONDUS STOJO GINTI LIBERALŲ MINISTRAI

Trečiadienį Vyriausybėje vyko balsavimas dėl Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos siūlymo sumažinti įmokas į privačius pensijų fondus. Vyriausybė siūlymą patvirtino, tačiau vieningo palaikymo nėra -  idėjai nepritaria liberalų ministrai, netyla diskusijos ir visuomenėje.

Sprendimas Sodros gelbėjimui panaudoti į kaupiamuosius pensijų fondus pervedamas lėšas iš esmės žlugdo pensijų reformą, kurios pagrindinis tikslas užtikrinti, kad asmens išlaikymo klausimas pensijoje nebūtų jo ir kitų žmonių vaikų našta. Toks atsakomybės perkėlimas jaunesniajai kartai taip pat neturėtų būti pridengimas socialiniu solidarumu.

Siūlymui nepritariantis teisingumo ministras Remigijus Šimašius teigia, kad toks sprendimas prieštarauja ir tradicinei visuomenei būdingam kartų solidarumo principui. „Ši Sodros sistema sumažina galimybes dirbantiems asmenims pasirūpinti savo ateitimi ir savo šeimos bei tėvų išlaikymu, todėl nekorektiška teigti, kad nenoras sumažinti įmokų dalį į privačius pensijų fondus yra nesirūpinimas savo tėvais ir seneliais“, - teigia R. Šimašius.

Ministro manymu, visiškai nepagrįstas ir argumentas, kad draudimas gyventojams grįžti į socialinio draudimo sistemą yra privilegija pensijų fondams. Būtent ši sąlyga yra svarbus pensijų reformos aspektas, įtvirtinantis siekį užtikrinti asmeninę piliečių atsakomybę pasirūpinti savo materialine padėtimi išėjus į pensiją ir neperkelti šios atsakomybės kitiems.

R.Šimašiaus teigimu, trūksta pagrįstumo ir teiginiams, jog pensijų fondai nevykdo savo įsipareigojimų. Pasak teisingumo ministro, viešumoje vardinti privačių pensijų fondų įsipareigojimai nėra įtvirtinti jokiuose teisės aktuose. „Mažindama įmokas į privačius fondus būtent valstybė ruošiasi nevykdyti savo įsipareigojimų ir atverti kelius reformos žlugdymui. Neabejojama, kad pensijų fondus ruošiamasi apkarpyti dėl Sodros turimų problemų, o ne privačių pensijų fondų bėdų, kaip yra teigiama. Šie, kaip ir visos institucijos sunkmečiu turi problemų, bet skirtingai nuo Sodros yra prisitaikę gyventi ir blogesniais laikais.“

Trečiadienį Vyriausybė apsisprendė įmokas į privačius fondus sumažinti nuo 3 iki 2 proc. Pritarus Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos siūlymui sumažinti šių įmokų tarifą nustatyta, kad tai bus padaryta nuo šių metų liepos 1 dienos ir 2010 metams.

Įstatymo projektą dar svarstys Seimas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS