Griežtinami saugumo reikalavimai parduotuvėse, kavinėse, viešajame transporte | Diena.lt

GRIEŽTINAMI SAUGUMO REIKALAVIMAI PARDUOTUVĖSE, KAVINĖSE, VIEŠAJAME TRANSPORTE

Dėl koronaviruso plitimo nuo šeštadienio griežtinami saugumo reikalavimai parduotuvėse, maitinimo įstaigose, viešajame transporte, taip pat vykdant skrydžius, teikiant kitas paslaugas. Kaukes privalo dėvėti ir lankytojus aptarnaujantys darbuotojai ir patys lankytojai valstybės ir savivaldybių institucijose, įstaigose, įmonėse.

Tokius įsakymus pasirašė laikinai sveikatos apsaugos ministrą pavadavęs teisingumo ministras Elvinas Jankevičius, pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

Esminis reikalavimas – į viešas uždaras erdves grąžinama prievolė tiek jų lankytojams, tiek darbuotojams dėvėti veido apsaugos priemones, taip pat vėl bus būtina laikytis atstumų tarp asmenų.

Įsakymuose numatyta, jog veido kaukės minėtose vietose bus vėl privalomos visiems, vyresniems nei 6 metų asmenims, išskyrus viešojo maitinimo įstaigas, kur ši prievolė galios tik darbuotojams. Taip pat kaukes bus galima nedėvėti teikiant specifines paslaugas, kaip barzdos skutimą ar panašiai, lankantis sporto klubuose.

Prekybos ir paslaugų, laisvalaikio ir pramogų teikimo vietose, viešajame transporte grąžinamas reikalavimas, jog tarp žmonių būtų išlaikomas bent 1 metro atstumas, būtinybė pasirūpinti priemonėmis keleivių rankų dezinfekavimui, bent kartą per dieną dezinfekuoti visą autobusą ar troleibusą.

Viešojo transporto stotelėse rekomenduojama pažymėti laukimo vietas saugiu atstumu, grįžta ir rekomendacija neprekiauti popieriniais bilietais.

Tarp reikalavimų – draudimas į prekybos, laisvalaikio ir pramogų vietas įleisti ir aptarnauti asmenis, kuriems pasireiškia peršalimo simptomai, dirbti darbuotojams su šiais simptomais, taip pat ir tiems, kuriems privaloma izoliacija, būtinybė vėdinti patalpas ir kiti.

Taip pat visose vietose bus būtina pateikti informaciją apie higienos dėl koronaviruso laikymąsi.

Saugumo reikalavimai griežtinami kylant nerimui dėl vėl spartėjančio koronaviruso plitimo šalyje.

Darbuotojams ir lankytojams valstybės įstaigose ir įmonėse grąžinamos privalomos kaukės

Lankytojus aptarnaujantiems darbuotojams ir patiems lankytojams valstybės ir savivaldybių institucijose, įstaigose, įmonėse grąžinamos privalomos kaukės.

Šis ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo, sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą pavadavusio teisingumo ministro Elvino Jankevičiaus sprendimas įsigalioja nuo šeštadienio.

Kaip pranešė SAM, sprendimas priimtas atsižvelgiant į epidemiologinę situaciją Lietuvoje.

Sprendimu nurodyta, jog institucijos, įstaigos ir įmonės turės aptarnauti lankytojus, užtikrindamos saugos priemones.

Jos įpareigojamos užtikrinti, kad lankytojus aptarnaujantys darbuotojai dėvėtų nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones – veido kaukes, respiratorius arba kitas priemones.

Institucijoms, įstaigoms ir įmonėms nurodyta įpareigoti vyresnius nei šešerių metų amžiaus lankytojus dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones.

Anot pranešimo, tai reiškia, jog priemonių dėvėjimas nuo šiol tampa privalomas. Informaciją apie šį reikalavimą lankytojams aptarnaujančių institucijų, įstaigų ir įmonių vadovai įpareigojami pateikti prie įėjimo. SAM primena, jog iki šiol valstybės ir savivaldybių institucijose, įstaigose bei jų valdomose įmonėse vyresniems nei šešerių metų amžiaus lankytojams dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones buvo tik rekomenduojama.

Darbuotojų fizinis kontaktas su lankytojais taip pat turės būti apribojamas, išlaikant ne mažesnį nei 1 metro atstumą arba atskiriant darbo vietą nuo lankytojo pertvaromis.

Taip pat įvedamas naujas nurodymas, kuriuo institucijos, įstaigos bei įmonės turės, organizuojant susirinkimus, pasitarimus uždarose patalpose, rekomenduoti darbuotojams dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Rimas

Tik ką grįžom iš Latvijos, ten kaukės kažkodėl neprivalomos...Gal kas paaiškins? O pas mus jau duotas nurodymas...Kažkokios nesąmonės:( Dvokia...

Bent vaikus

palikite ramybėje. Duokite galimybę kvėpuoti grynu oru!!!

B. B. d.

Byrka dėjau ant tų vadinamų kaukių. Ministrai..... O peeza visoky chui nia, šoka pagal kazkieno dudele!!!!! Tos jūsų kaukės nychhuja ne sulaiko viruso plitimo. Svarbu plaut pinigus!!!! Klaipėdoje irgi vagia , žino kad permoka 4X, bet vsio zakono.... Nu NX, žmonės atsibuskite... Jau Lukasenka atsibodo vietiniams.... O mes, lietuviai, negi neturime SAVO NUOMONĖS????? :-(
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS