Profsąjungos reikalauja neskubėti keisti Darbo kodekso | Diena.lt

PROFSĄJUNGOS REIKALAUJA NESKUBĖTI KEISTI DARBO KODEKSO

  • 0

Trys Lietuvos profesinės sąjungos ragina valdžią neskubėti, svarstant Darbo kodekso pakeitimus, kuriais būtų smarkiai sumažintos darbuotojų socialinės garantijos. Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovas sako, kad projektai pateikti tik pirminiam derinimui, kad dėl jų galėtų pasisakyti ir kitos organizacijos bei valdžios institucijos.

„Socialinis modelis apima apie 40 teisės aktų, su kuriais įvairios institucijos turi teisę susipažinti ir pareikšti savo pastabas. Tai yra pirmas etapas, pirminis derinimas. Niekaip nenorėčiau sutikti, kad procedūra yra forsuojama, nes gavę pasiūlymus ir pastabas, į juos privalėsime argumentuotai atsakyti, dar kartą peržiūrėti projektus ir tik tuomet teikti juos antriniam derinimui“, - BNS sakė socialinės apsaugos ir darbo ministrės patarėjas Arūnas Malinovskis.

Jo teigimu, su profesinių sąjungų atstovais dėl projektų diskutuojama jau apie tris mėnesius, jos taip pat gali išreikšti savo pastabas, į kurias ministerija privalės atsakyti.

A.Malinovskis nekomentavo, kiek galėtų užtrukti pirmasis projektų derinimo etapas.

Profesinių sąjungų konfederacijos valdybos narė Gražina Gruzdienė sako, kad organizacijos reikalauja sustabdyti projektų derinimą, kol dokumentas nebus suderintas su Trišale taryba. Kreipimasis trečiadienį išsiųstas prezidentei Daliai Grybauskaitei ir Vyriausybei.

„Kol kas reakcijos nesulaukėme“, - BNS sakė G.Gruzdienė.

Pasak profesinių sąjungų atstovų, šiuo metu iš 284 Darbo kodekso straipsnių Trišalėje taryboje apsvarstyti tik 64. Anot jų, įstatymų projektai pateikti institucijoms ir visuomenei suderinti bei išvadoms gauti per 5 darbo dienas.

Profesinės sąjungos pradėjo rinkti parašus prieš darbuotojų garantijų mažinimą, jie bus renkami iki birželio 1 dienos.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija, profesinė sąjunga „Solidarumas“ ir Lietuvos darbo federacija skubotą projekto svarstymą vertina kaip šiurkštų socialinio dialogo principų pažeidimą, tarptautinių įsipareigojimų nevykdymą ir socialinės partnerystės ignoravimą.

Jos kritikuoja planus mažinti darbo užmokestį, atleidimo supaprastinimą, išeitinių išmokų apkarpymą ir įspėjimo terminų sutrumpinimą, maksimalios darbo laiko savaitės ilginimą, įteisinti terminuotas darbo sutartis.

Socialinį modelį parengė mokslininkų grupė. Ji siūlo atleidimo iš darbo apribojimus ir garantijas iš Darbo kodekso perkelti į nacionalines kolektyvines sutartis, sutrumpinti įspėjimo apie atleidimą terminą ir suvienodinti išeitinę išmoką bei sumažinti ją iki 1 mėnesio. Grupė siūlo įteisinti projektinio darbo, darbinės veiklos mokymo, nenumatytos apimties darbo, darbo keliems darbdaviams, darbo vietos dalinimosi sutartis.

Siūloma bedarbiams mokėti iki 50 proc. algos nedarbo išmoką pirmus tris mėnesius ir ją mažinti neįsidarbinusiems ilgesnį laiką - iki 9 mėnesių, vėliau išmoka apskritai nebūtų mokama.

Dalis Seimo narių viešai pripažino, kad už kai kurias modelio nuostatas nebalsuos, artėjant Seimo rinkimams 2016 metais.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS