Prognozė: didmiesčiai už spalį suvartotą šilumą mokės apie 25 proc. mažiau nei pernai | Diena.lt

PROGNOZĖ: DIDMIESČIAI UŽ SPALĮ SUVARTOTĄ ŠILUMĄ MOKĖS APIE 25 PROC. MAŽIAU NEI PERNAI

  • 0

Lietuvos šilumos tiekėjų asociacija (LŠTA) prognozuoja, kad didžiųjų miestų gyventojus pasieks apie 25 procentus mažesnės sąskaitos už spalį suvartotą šilumą nei praėjusiais metais. Pagrindinė priežastis – per metus smukusios šilumos kainos ir šiųmetį spalį vyravusi aukštesnė oro lauko temperatūra.

„Pirminiai duomenys, kuriuos asociacijai pateikė šilumos tiekimo įmonės, leidžia prognozuoti, kad sąskaitos už šilumą bus iki ketvirtadalio mažesnės nei pernai“, - patvirtino LŠTA prezidentas Vytautas Stasiūnas.

Anot jo, duomenys apie vidutinį šilumos suvartojimą atskiruose miestuose ir namuose kol kas yra preliminarūs. „Ne tik miestai, bet ir atskiri daugiabučiai pradėjo šildytis skirtingu metu, todėl duomenys nėra preciziškai tikslūs. Tiesa, pastebime tendenciją, kad šiemet šildymo sezonas pradėtas anksčiau nei pernai, nors šis spalis – ir šiltesnis nei prieš metus“, - sakė V. Stasiūnas.

Kaune didžioji dalis namų pradėjo šildytis spalio 17 dieną, vidutinė oro temperatūra sudarė apie 8,5°C laipsnius šilumos. Pernai miestas ėmė šildytis spalio 20 dieną, vidutinė oro temperatūra buvo apie 4,2°C laipsnius šilumos.

Kaune šiluma spalį kainavo 27,87 ct/kWh su PVM, pernai šilumos tarifas sudarė 33,26 ct/kWh su PVM.

Vilniuje vidutinė oro temperatūra nuo šių metų spalio 15 dienos, kuomet ėmė šildytis didžioji dalis daugiabučių, iki mėnesio pabaigos sudarė apie 7,9°C laipsnius šilumos. Pernai daugelis namų sostinėje pradėjo šildytis spalio 23 dieną, o vidutinė oro temperatūra buvo 1,9°C šilumos.

Šilumos kaina Vilniuje, prieš metus sudariusi 30,62 ct/kWh su PVM, šių metų spalį buvo 26,96 ct/kWh su PVM.

Didžioji dalis Panevėžio daugiabučių šiemet pradėjo šildytis spalio 1-2 dienomis, vidutinė oro temperatūra sudarė apie 8,1°C laipsnius šilumos. Prieš metus daugelis namų mieste ėmė šildytis spalio 10-11 dienomis, vidutinė oro temperatūra buvo apie 7°C laipsnius šilumos.

Šilumos kaina, pernai Panevėžyje sudariusi 25,60 ct/kWh su PVM, šių metų spalį smuko iki 22,04 ct/kWh.

Šiauliuose didžioji dalis namų šiemet pradėjo šildytis spalio 11 dieną, vidutinė oro temperatūra sudarė apie 8,3°C laipsnius šilumos. Prieš metus daugelis daugiabučių ėmė šildytis spalio 12 dieną, vidutinė oro temperatūra buvo apie 6,4°C laipsnius šilumos.

Šilumos kaina šių metų spalį Šiauliuose buvo 25,26 ct/kWh su PVM, pernai šiluma šiauliečiams kainavo 26,78 ct/kWh su PVM.

„Kaip ir prieš metus, taip ir šį šildymo sezoną, šilumos kainų tendencija išlieka ta pati: miestuose, kuriuose plačiai vartojamas už importuojamas dujas pigesnis vietinis biokuras, šiluma kainuoja vidutiniškai trečdaliu mažiau“, - teigė V. Stasiūnas.

Miestuose, kuriuose šilumos gamybai naudojamas biokuras, LŠTA prognozuojama vidutinė šilumos kaina šiam šildymo sezonui sudaro apie 20 ct/kWh su PVM – nuo 18 iki 25 ct/kWh su PVM. Tarp plačiai biokurą vartojančių įmonių – „Molėtų šiluma“, „Ignalinos šilumos tinklai“, „Utenos šilumos tinklai“, „Varėnos šilumos tinklai“, „Širvintų šiluma“, „Plungės šilumos tinklai“, „Šilutės šilumos tinklai“, „Tauragės šilumos tinklai“, „Šilalės šilumos tinklai“, „Radviliškio šiluma“, „Mažeikių šilumos tinklai“ ir kt. 
Miestuose, kuriuose šilumos gamybai naudojamos brangios gamtinės dujos, šiam šildymo sezonui prognozuojama vidutinė šilumos kaina – 29 ct/kWh su PVM: nuo 26 iki 34 ct/kWh su PVM. Tarp šių įmonių: „Fortum Joniškio energija“, „Nemenčinės komunalininkas“, „Prienų energija“, „Šalčininkų šilumos tinklai“, „Druskininkų šiluma“, „Anykščių šiluma“, „Visagino energija“, „Palangos šiluma“, „Telšių šiluma“, „Balterma ir ko“, „Kauno energija“, „Vilniaus energija“ ir kitos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS