R. Masiulis: branduolinė energetika didintų šalies energetinį saugumą | Diena.lt

R. MASIULIS: BRANDUOLINĖ ENERGETIKA DIDINTŲ ŠALIES ENERGETINĮ SAUGUMĄ

  • 1

Atominė elektrinė, kaip ir bet kuris kitas elektros gamybos šaltinis, didintų Lietuvos energetinį saugumą, mano šalies energetikos ministras. Tačiau Roko Masiulio teigimu, tik atnaujinus Nacionalinę energetikos strategiją, Lietuva galutinai apsispręs, ar taps elektrą eksportuojančia valstybe.

„Kuo daugiau šalyje gaminama vietinės energijos, tuo šalies saugumas yra didesnis, tik tokius dalykus reikia labai atidžiai įvertinti“, - ketvirtadienį spaudos konferencijoje sakė R.Masiulis.

„Į šį klausimą didžiąja dalimi mes stengsimės atsakyti šiais metais atnaujindami energetinę strategiją“, - pridūrė jis, paklaustas, kada šalis apsispręs, ar bus elektrą importuojančia, ar eksportuojančia valstybe.

Anot R.Masiulio, kol kas sunku prognozuoti, kada Lietuva, Latvija ir Estija galutinai apsispręs, ar statys Visagino atominę elektrinę (VAE).

Japonijos Ekonomikos ministerijos energetikos agentūros atstovas Toshihiko Fujii (Tošihiko Fudži) Vilniuje teigė, kad kiekviena tauta pati turi apsispręsti dėl to, kokį vaidmenį šalyje atliks branduolinė energetika, tačiau teigė, kad Lietuvą palaikys kaip savo partnerę šioje srityje.

„Japonijos vyriausybė buvo tvirtai įsipareigojusi palaikyti jūsų programą ir toliau bus įsipareigojusi“, - sakė T.Fujii.

Lietuva 2011 metų vasarą parinko „Hitachi“ strateginiu investuotoju į atominę elektrinę, bet po metų surengtame patariamajame referendume projektas nesulaukė paramos ir buvo sustabdytas.

R.Masiulis praėjusią savaitę Seime teigė, kad derybos dėl VAE projekto turėtų pasistūmėti po to, kai Estijoje, kur kovo pradžioje vyko parlamento rinkimai, bus suformuota nauja vyriausybė.

Premjeras Algirdas Butkevičius pernai gruodį Baltijos šalių premjerų susitikime Taline pažadėjo sustiprinti derybas su „Hitachi“ ir partneriais Latvijoje bei Estijoje dėl VAE statybos.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė, sausį Davose susitikusi su „Hitachi“ vadovu Hiroaki Nakaniši sakė, kad bendrovė tebenori dalyvauti projekte ir investuoti į kitus ekonomikos sektorius.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

666

dunelis , ką daugiau pasakyt .

SUSIJUSIOS NAUJIENOS