R. Valatka apie finansinę situaciją: gelbėti nereikia, Lietuva niekada taip gerai negyveno | Diena.lt

R. VALATKA APIE FINANSINĘ SITUACIJĄ: GELBĖTI NEREIKIA, LIETUVA NIEKADA TAIP GERAI NEGYVENO

  • 146

Signataras, politikos apžvalgininkas Rimvydas Valatka sako, kad prezidento Gitano Nausėdos patogiausias atskaitos taškas yra išstoti prieš tautą tik su siūlymais „kažką duoti“. Apžvalgininko vertinimu, nulinio PVM šildymui ar vienkartinių išmokų siūlymai yra ne ekonominės, o psichoterapijos priemonės, praneša LNK.

R. Valatkos teigimu, politikai gandus apie blogą gyvenimą skleidžia norėdami pasivaržyti, kuris yra geresnis tautai. Jis tikino, kad taip atsirado ir garsioji G. Nausėdos frazė, esą nulinis PVM tarifas šildymui prilygsta „nabašnyko“ pašlakstymu žaliąja arbata:

„Iš to ir tie šlakstymai žalia arbata, iš to ir tie ginčai, kai Irena Segalovičienė išeina ir sako, kad pajamų didinimas nėra infliacijos švelninimo priemonė. Iš tikrųjų infliacijos nesušvelninsi. Sakyčiau, kad tai, ką prezidentas siūlo, yra gaisro gesinimas ugnimi. Todėl, kad kuo daugiau įpilsi į laužą pajamų, tuo labiau infliacija padidės“, – kalbėjo jis.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Tačiau, anot R. Valatkos, tuo keliu eina ir kitos vyriausybės, pavyzdžiui, Lenkijos. Apžvalgininko nuomone, nulinio PVM šildymui ar vienkartinių išmokų siūlymai yra ne ekonominės, o psichoterapijos priemonės

„Todėl, kad tai, ką siūlo prezidentas, ką daro Vyriausybė, visi PVM nuėmimai nuo šilumos – dėl vilniečių šildymosi visa Lietuva mokės – iš esmės yra psichoterapija, nes infliacijos ratas apsisuks“,– kalbėjo jis.

Kaip tikino R. Valatka pirmiausia pabrangs maisto produktai.

„Tie, kurie gaus pinigų, daugiausia jų ir praras, o turtingesniems nuo to bus nei šilta, nei šalta. Tai yra psichoterapija, nes pas mus mėgstamiausias posakis, kad reikia kažką daryti“, – kalbėjo pašnekovas.

Kainos auga nuo pat Kristaus atėjimo į šitą žemę ir dar, atrodo, kokius 2 tūkst. metų augs – tokia yra ekonomikos logika.

Jis pažymėjo, kad realių pinigų yra tiek, kiek yra, ir jie kada nors baigsis. Kyla klausimas, kada gyventojams teks už tai susimokėti. Todėl G. Nausėdos siūloma vienkartinė 100 eurų išmoka gyventojams, jo vertinimu, nieko nepakeis.

„Ir gelbėti, šiaip jau, nereikia. Iš tikrųjų Lietuva niekada taip gerai negyveno. Kainos auga nuo pat Kristaus atėjimo į šitą žemę ir dar, atrodo, kokius 2 tūkst. metų augs – tokia yra ekonomikos logika“, – šnekėjo apžvalgininkas.

R. Valatkos vertinimu, prezidentas išstoja tik tada, kai siūlo kažką duoti.

„Žmonių psichologija yra tokia, kad gauti maloniau negu duoti. Jis duoda, o Vyriausybė dar kažko reikalauja, pavyzdžiui, kaukių dėvėjimo, 15 kvadratinių metrų. Prezidentas jokių ribojimų nesiūlo, jis tik siūlo duoti, duoti, duoti, duoti ir dar laikytis finansinės drausmės. Kaip jis spręstų uždavinį ekonomikos fakultete pirmame kurse, jeigu jam lieptų gauti teigiamą rezultatą? Jis pasakytų: profesoriau, tokio uždavinio išspręsti neįmanoma“, – šnekėjo signataras.

R. Valatka tikino, kad prezidentui ir Vyriausybei taip patiko bartis, kad net nebegali sustoti. Esą įprastai tokius klausimus sustabdo tik įvairios krizės.

Rašyti komentarą
Komentarai (146)

adekvačiai ievai

Prie ruso - tai prie kurio caro, višta? O 1940 lietuvą prie SSSR prijungė toks litvinų mėgiamos tautybės atstovas gruzinas sralinas. Ir padarė tą netgi labiau teisėtai, negu sekantis valstybės vadovas kukurūznikas prijungė Krymą prie ukrapijos. Pats kukurūznikas gal gimė Rusijoj, bet užaugo ukrainoj ir buvo krapas iki kaulų smegenų. Todėl ir vogtą Krymą krapam atidavė. Gerai kad Žemaitijos prie Kaliningrado neprijungė. Sekantis prie ruso -Lavonidas. Grynaveislis krapas. Visi kiti, net Gorbis , mišrūnai. Nė vieno ruso. Tai kaip čia prie ruso gaunasi?Gal tik todėl kad lietuvos komunistai, kolaborantai, ne rusai ir su komunistine okupacija ne prie ko?

Anonimas

Valatka isgelbekite kas nors... Zmogus su sena plokstele... Tokie zmones isgyvena is pliurpalu... Idomu kaip visuomeneje tokie gali gyventi is tokio pragyvenimo saltinio

blyn

net neskaičiau manikiūro specialisto sapalionu, apmaudu kad Kauno diena ąsileido ji.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS