„Rail Baltica“ skaldo kaimą: vienų namus sugriautų buldozeris, o kiti gyventų prie pat bėgių | Diena.lt

„RAIL BALTICA“ SKALDO KAIMĄ: VIENŲ NAMUS SUGRIAUTŲ BULDOZERIS, O KITI GYVENTŲ PRIE PAT BĖGIŲ

  • 10

„Rail Baltica“ dalija Lietuvos kaimus perpus. Kai kurie Elektrėnų savivaldybės gyventojai gavo žinią apie atvažiuosiančius buldozerius ir liepimą išsikraustyti. Žmonės sako, kad tai lyg žinia iš giedro dangaus. Susisiekimo ministerija pasimetusiems namų savininkams už sugriautus namus žada kompensacijas, praneša LNK.

Šimtmečius skaičiuojančiam Elektrėnų savivaldybės Alesninkų kaimui galbūt dienos jau suskaičiuotos. 

Gyventojai ima metrą ir mato, kad „Rail Balticos“ vėžė sugriaus jų namus.

„Kai pradedi galvoti, tai visi viduriai dreba, nes nežinai, kur reikės eiti, kada išsikelti, mes tikrai nieko nežinom“, – sako viena kaimo gyventoja. 

Gyventojai pasigedo ir geležinkelio tiesėjų dėmesio. Esą susitikimai buvo suorganizuoti du. Vienas už keliasdešimties kilometrų kitame mieste, o kitas – nuotoliniu būdu. 

„Baisu. Niekas su mumis nešneka, niekas neatvažiuoja, ne kiekvienas dar naudojasi ir tom technologijom dabar, ne kiekvienas mato jų tuos pristatymus, ne kiekvienas dar ir supranta“, – teigia kita kaimo gyventoja.

Žmonės tikina, kad geležinkelis kaimą padalins į dvi dalis. Vienų namus sugriautų buldozeris, o kiti gyventų prie pat bėgių. 

 

 

„Iš kaimo padarys rezervatą. Uždarys, aptvers ir jūs rezervate čia gyvenkite“, – kalba kaimo gyventoja.

Alesninkų gyventojai jaučiasi išduoti ne tik centrinės, bet ir vietinės valdžios. 

„Staigiai per vieną vakarą surinkom parašus, nuvežiau merui asmeniškai, pasiėmė ir net neišsiuntė mūsų parašų į Vilnių“, – sako Antanas Česonis, Alesninkų kaimo bendruomenės pirmininkas.

Iš kaimo padarys rezervatą.

Bėdų būtų ir ūkininkams. 

„Neįmanoma bus nei apvažiuoti, laukus išdalins per pusę. Reikės daugiau kaip penkis kilometrus apvažinėti, tą patį lauką apdirbinėti. Ratais reikės važinėti“, – pasakoja ūkininkas.

O kol senjorai protestuoja ir renka parašus vėžę kelti kitur, jaunimas kraustytis pasiruošęs ir tikina, kad išsikraustyti negaila. 

Susisiekimo ministerija sako, kad pastatų, kurios reikėtų griauti, beveik 100. Bet gal ir apsigalvos, tad pokyčių tikėtis – ne vėlu. 

Visgi konstitucinės teisės ekspertas Dainius Žalimas sako, kad jei yra visuomenės poreikis, turtas privalo būti paimtas. 

O jei gyventojai prieštarautų, namai vis tiek grius. 

Europinę vėžę, geležinkeliu sujungsiančią kelias valstybes, planuojama baigti 2026 metais. 

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Visalaik yra galimybes.

Visgi konstitucinės teisės ekspertas Dainius Žalimas sako, kad jei yra visuomenės poreikis, turtas privalo būti paimtas. O jei gyventojai prieštarautų, namai vis tiek grius. Tai jus imkit, bet su zmonemis derinkites kad abiem pusem butu gerai. Cia pinigai dideli sukasi. Tad su grasiu siulymais nieko nebus. O kadangi jus tokie jei reikes tai ir paiimsi, tai reikes mes ir paiimsim is jusu su laiku po biski kurie cia visi prisiseje. Lazda turi du galus.

Ruoskites

Paziuresim, kaip visus zmones aptarnausit kuriems gresia issiskirimas su ju nuosavais namais. Galvuoja namai seni pasiimsim vertintojus ir davai kapeikas siulyt. Jeigu taip ruoskytes bus labai idomu. Kai pradesit normaliai patis sneket tada ir su jumis bus atitinkamai. Nei kiek nebijau, atseit reikes ir pajims. Gaus ir po kulka jei reikes tegul negazdina. Laikas pradeti kovoti, o tai pastoviai pasake ir visi mekena tik.

Tie kaimai vistiek pasmerkti

nunykimui, tai kam reikia audrinti visuomenę šitais dejavimais?Žinoma, žmonėms reikia daugiau dėmesio ir adekvačių kompensacijų. pats gyvenu šalia geležinkelio Kaune, sudėti ekranai, vežė nauja, net negirdim kaip prašvilpia tie traukiniai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS