Renkantis vienos laiko zonos planą, mažėjo visų nepriklausomų elektros tiekėjų siūloma kaina | Diena.lt

RENKANTIS VIENOS LAIKO ZONOS PLANĄ, MAŽĖJO VISŲ NEPRIKLAUSOMŲ ELEKTROS TIEKĖJŲ SIŪLOMA KAINA

  • 3

Renkantis vienos laiko zonos planą su fiksuotu tarifu, per savaitę mažėjo visų nepriklausomų elektros tiekėjų siūloma kaina, rodo Lietuvos energetikos agentūros (LEA) duomenys.

„Igničio“ prognozuojama mėnesio sąskaita pasirinkus vienos laiko zonos planą su fiksuota kaina per savaitę mažėjo 3,6 euro iki 45,3 euro, „Elektrum Lietuvos“ – 0,58 euro iki 45,17 euro, „Perlas energijos“ – 1,2 euro iki 45,15 euro, „Enefit“ – 3,04 euro iki 44,66 euro.

„Igničio“ šio plano tarifas siekia 30,2 cento už kWh, „Elektrum Lietuvos“ ir „Perlas energijos“ – 30,1 cento, „Enefit“ – 29,8 cento.

Pažymima, kad kai kurie tiekėjai („Elektrum Lietuva“ ir „Enefit“) siūlo ilgesnio kainos fiksavimo laikotarpio (atitinkamai 36 ir 72 mėnesių) planus, kurių 1 kilovatvalandės kainos yra mažesnės, palyginti su agentūros fiksuojamais trumpesnio kainos laikotarpio (iki 24 mėnesių) planais.

Tuo metu pasirinkus dviejų laiko zonų planą per savaitę didėjo „Enefit“ siūloma kaina, o kitų tiekėjų mažėjo.

Pasirinkus dviejų laiko zonų planą prognozuojama mėnesio sąskaita „Enefit“ būtų 48,56 euro, „Igničio“ ir „Perlas energijos“ – 46,65 euro, „Elektrum Lietuvos“ – 46,62 euro.

Skaičiavimai atlikti darant prielaidą, jog per mėnesį suvartojama vidutiniškai apie 150 kWh elektros, iš jos 65 proc. dienos metu, o 35 proc. – nakties.

Siekiant tikslesnės pasiūlymų analizės, informacija apie nepriklausomų tiekėjų pasiūlymus sugrupuota į dvi grupes – su fiksuota ir nefiksuota kaina (susieta su „Nord Pool“ biržos vidutine kaina).

Pagal gegužės „Nord Pool“ biržos vidutinę kainą (16,5 cento) pasirinkus planą su nefiksuota kaina už „Enefit“ elektrą per mėnesį reikėtų mokėti 44,66 euro, „Perlas energijos“ – 43,01 euro, „EGTO energijos“ – 42,99 euro, „Igničio“ – 42,88 euro, „Elektrum Lietuvos“ – 42,57 euro, „Birštono elektros“ – 42,41 euro.

Pasirinkti nepriklausomą tiekėją maždaug pusė milijono antros grupės vartotojų turi iki birželio 18 dienos (imtinai), o likę trečios grupės vartotojai – iki gruodžio vidurio. 

Vyriausybės sprendimu nuo liepos iki gruodžio pabaigos už elektrą buitiniams vartotojams bus dengiama iki 9 centų už kilovatvalandę, o minimalus standartinis elektros tarifas, žemiau kurio nebus kompensuojama elektros kaina, sieks 24 centus už kWh.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Alis...

akivaizdžiai kiša ignitį... nors elektrum kaina mažesnė... pagal šį straipsnį...

senis

kokia čia afera laidas vienas o kainos skirtingos ,kam seime byra į kišene pinigai kad žmonės palikti verslininkam ant suėdimo.

:)))

nei velnio ta kaina nemazeja, dienine kompensuoja, o naktines - ne... rinksiuosi tik 1 laiko zonos tarifa nes kwh skirtumas maziau nei centas... susikti perekupai perka po 16 o pardavineja po 30...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS