Rūkaliams – prastos žinios: blogas įprotis kitąmet kainuos daugiau | Diena.lt

RŪKALIAMS – PRASTOS ŽINIOS: BLOGAS ĮPROTIS KITĄMET KAINUOS DAUGIAU

  • 32

Nuo 2023 m. didėjant akcizams brangs cigaretės, cigarai, cigarilės, rūkomasis tabakas ir kaitinamojo tabako gaminiai. Apie tai pokalbis su finansų viceministre Rūta Bilkštyte.

– Kodėl keičiasi akcizai ir brangsta tabako gaminiai?

– Dar pernai gegužės mėnesį buvo priimtas Akcizų įstatymas, kur numatytas trejų metų akcizų planas 2022, 2023, 2024 m. Kiekvienais metais didėjimas numatytas po kelis procentus, taip pat ir cigaretėms.

– Nuo Naujųjų metų laukia pokyčiai. Ar mes galime suskaičiuoti, kiek kiekvienas gaminys pabrangs? Kiek pabrangs cigarečių pakelis?

– Nebūtinai, kai akcizas padidėja, cigaretės pabrangsta. Akcijas padidėja ne tiek daug, kad brangų, nes kainos priklauso ne tik nuo akcizų. Pabrangimo negalima sietis su akcizo padidėjimu.

Visas LNK turinys – vaizdo įraše:

 

 

– Kiek didės akcizas?

– Cigaretėms akcizas padidės 6–7 proc. Kiek pabrangs, viskas priklausys nuo pardavėjų, galbūt prisidengs, kad tai dėl akcizų, tačiau nereikia tai vienodai sureikšminti, kad brangimas tik dėl mokesčių. Visiems kitiems gaminiams – kaitinamajam tabakui, e. cigarečių skysčiui – 32 proc., nes tai buvo labai maža bazė, visai neapmokestinama. Todėl didesnis pabrangimo procentas. E. cigarečių skystis pabrangs 0,1 euro, kaitinamojo tabako, alternatyvūs produktai – maždaug 0,35 euro. Akcizo didėjimas nėra tolygus prekės pabrangimui. Laisvojoje rinkoje yra vadinamieji laisvi santykiai. Pardavėjas brangina produktą priklausomai už kiek pirkėjas gali įpirkti.

– Ar tikėtina, kadangi kiekvienais metais kils akcizas, kad bus pokyčių tabako rinkoje ir ateityje?

– Tikėtina, kad bus mažiau rūkalių ir rinka susitrauks.

Rašyti komentarą
Komentarai (32)

Visiškai poh...

Smarviniams rukaliams reiktu po 50 euru už pakeli kaina kelti

tikėtina

Lenkijoje cigaretės šiandiena pigesnės 1€. Tikėtina, kad dauguma pirks ten. O dėl susitraukimo... manau, kad susitrauks tos visos ministerijos ir ministrės, o ne rūkalių skaičius.

Nenuzdiugintas

Negyvenu lietuvoj, bet gryztant atgal nenorisi moket brangiau, valdziai neidomu kad zmones negali moket daugiau, kodel viskas turi brangt, kodel atlyginimai nekyla tik kainos viskam, kad tik prisipust savo kisenenes, kas bus po 20-30 metu? Kaip filmuose kur nurodo ateity kai zmones gyvena pozemy, o turtuoliai tik ruko cigarus ir persivalge juokiantis is varguoliu, atsipeiketu pagaliau, dauguma skundzias kad vaziuoja is salies, kazin kodel....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS