Įvykiai Rusijos valiutų rinkoje – lyg košmare | Diena.lt

ĮVYKIAI RUSIJOS VALIUTŲ RINKOJE – LYG KOŠMARE

  • 5

Rusijos premjeras sušaukė pasitarimą

Rusijos ministras pirmininkas Dmitrijus Medvedevas antradienį sušaukė pasitarimą su vyriausiais centrinio banko ir vyriausybės pareigūnais apsvarstyti finansinės ir ekonominės padėties šalyje, nurodoma vyriausybės tinklalapyje.

„Pasitarime dalyvavo pirmasis vicepremjeras Igoris Šuvalovas, Rusijos prezidento patarėjas Andrejus Belousovas, finansų ministras Antonas Siluanovas, ekonominės plėtros ministras Aleksejus Uliukajevas, Centrinio banko valdytoja Elvira Nabiulina ir pirmasis vyriausybės pirmininko aparato vadovo pavaduotojas Maksimas Akimovas“, – pažymima vyriausybės pranešime spaudai.

Daugiau apie šį susitikimą informacijos nepateikta.

Antradienį, tebepingant Rusijos valiutai, dolerio ir euro vertė pasiekė istorinius rekordus – 80 ir 100 rublių, atitinkamai.

Rusijos centrinis bankas: padėtis kritinė

Rusijos centrinis bankas dabartinę padėtį šalies valiutų rinkoje vertina kaip kritinę, pareiškė jo pirmininko pirmasis pavaduotojas Sergejus Švecovas.

„Padėtis kritinė. Tai, kas vyksta dabar, prieš metus net pačiame baisiausiame sapne negalėjo sapnuotis. Deja, ne visada mes galime įžvelgti net artimiausias mūsų finansų rinkos perspektyvas. Patikėkit, centrinio banko pasirinkimas – tai buvo pasirinkimas tarp labai blogo ir labai labai blogo. Tai, kas vyksta šiandien ir pastarosiomis dienomis, gali turėtų įvairių pasekmių“, – sakė S.Švecovas.

13 proc. pirmadienį nuvertėjęs Rusijos rublis antradienį neteko dar maždaug trečdalio vertės.

Rublio neišgelbėjo net ir netikėtas bazinių palūkanų padidinimas nuo 10,5 proc. iki 17 procentų.

Euro kursas Maskvos biržoje 14 val. 15 min. Lietuvos laiku pakilo iki 99,999 rublio.

13 proc. pirmadienį nuvertėjęs Rusijos rublis antradienį jau devalvavosi daugiau nei trečdaliu.

Rusijos centrinis bankas į nerimstančią paniką valiutų rinkoje reagavo smarkiu ir netikėtu bazinių palūkanų didinimu, kuris šokiravo spekuliantus bei bent jau laikinai sustiprino rublį.

Antradienį ryte Rusijos bankas paskelbė apie bazinės palūkanų normos didinimą nuo 10,5 proc. iki 17,0 proc., taip pat vienos savaitės atpirkimo sandorių (repo) bazinės palūkanų normos kilstelėjimą nuo nuo 6,5 proc. iki 17,0 procento.

„Tokį sprendimą padiktavo būtinybė pažaboti pastaruoju metu smarkiai padidėjusias devalvacijos ir infliacijos rizikas“, – teigiama Rusijos banko pranešime.

Centrinis bankas taip pat nuo 1,5 mlrd. iki 5,0 mlrd. JAV dolerių padidino valiutinio repo 28 dienų laikotarpiui limitą ir pažadėjo kas savaitę rengti atpirkimo sandorių užsienio valiuta aukcionus.

JAV dolerio kursas Maskvos tarpbankinėje valiutų rinkoje, pirmadienio vakarą pasiekęs centrinio banko nustatytą aukščiausią rublio kurso svyravimo ribą – 64,4459 rublio už dolerį, po centrinio banko ryžtingų sprendimų antradienį krito iki 59,04 rublio. Rublis prieš eurą sustiprėjo nuo 68,5 iki 73,7 rublio už eurą.

Rusijos centrinis bankas per dvi gruodžio savaites rublio kurso kritimui stabdyti tarpbankinėje rinkoje pardavė 5,958 mlrd. JAV dolerių.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

tam Anonimui

varyk pas carą putiną, gana jau jam prisitarnavai, matai, ką pridarei su savo idiotiškom kalbom, visai rublį nustekenai. pasiimk kartu kitus kacapus, išsirankiok iš bunkerių, kuriuose jie tupi ir varo ant Lietuvos, bet, kaip akivaizdžiai matosi, gavosi viskas atvirkščiai. Pasiimk rusijon ir visus jaunuolius, gyvenanačius Lietuvoje, bet paruoštus prieš ją kovoti rusijos lageriuose, turės liliputinas papildomos patrankų mėsos. Štai ir sudainuota ruskių dainelė, o jei dar dainuos, tai ir dar situacija blogės, bus ruskiams žaisti žalių žmogeliukų karą.

Debilam runkeliam

Anksti dziaugiates ponai ubagai

Anonimas

durneliai kas raso tokias nesamones pasiziuresime kas oas mus bus Lioetuva skolose skesta
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS