L. Linkevičius – apie Kaliningradą: turime laikytis principingai ir nesvyruoti | Diena.lt

L. LINKEVIČIUS – APIE KALININGRADĄ: TURIME LAIKYTIS PRINCIPINGAI IR NESVYRUOTI

  • 0

Birželio 17 d. pradėtas taikyti draudimas per ES vežti tam tikras prekes Rusijai. Sustabdžius jų tranzitą per Lietuvą į Kaliningrado sritį sulaukėme tulžingos Rusijos reakcijos ir grasinimų Lietuvai. Tačiau tai – tik pradžia, nes draudžiamų prekių sąrašas ateityje tik plėsis: liepos 10 d., rugpjūčio 10 d. ir gruodžio 5 d. Kaip į tai reaguos Rusija ir kam turėtų ruoštis Lietuva? Apie tai LNK reportaže buvo kalbamasi su buvusiu Užsienio reikalų ministru Linu Linkevičiumi.

– Kas laukia toliau?

– Buvo galima įsivaizduoti, kad ta reakcija bus, matyt, bus bandoma ką nors sugraudinti arba sukelti aistras. Žodžio „blokada“ vartojimas yra visai ne į temą, nes tos blokados nėra, juk vyksta ir keleivių, ir nesankcionuotų prekių tranzitas. Taip pat keliavimas gali vykti ir oru, ir jūra. Odesos uoste yra tikroji blokada, ten Rusija blokuoja ir neleidžia grūdų eksporto. Turime principingai laikytis ne tik vienybės veiksmuose, bet ir nesvyruoti. Rusijos bandymai išsiūbuoti laivą tęsiasi ilgai.

– Dabar draudžiamos prekės nukreiptos labiau į prabangos sektorių. Dėl ko Rusijai skauda labiausiai?

– Nežinau, ar prabangos sektorius kenčia labiausiai. Labiausiai statybinės medžiagos. Alkoholis – didžiulis iššūkis, humanitarinė katastrofa. Tačiau grafikas yra žinomas. Pasakyta, kokios prekės negali keliauti per ES teritoriją. Jie iškraipo faktus. Dedasi, kad vyksta tai, ko iš tikrųjų nevyksta ir nori išsireikalauti lengvatų.

– Jeigu jie negaus lengvatų, koks gali būti Rusijos atsakas?

– Viešojoje erdvėje daugiausiai cituojami karingi komentarai. Tačiau yra ir tokių žmonių, kurie mąsto blaiviai, sako, kad jie tų svertų prieš Lietuvą nelabai turi. Net jeigu priežastys neegzistuoja, pretekstui priežasčių nereikia. O Rusija pretekstų surasti moka, net jeigu jų ir nėra.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Jeigu Rusija atjungtų Lietuvą nuo BRELL žiedo, kiek tai gali mums pakenkti?

Mes pasiekėme tai, ko kai kurios Europos šalys nepadarė ir dabar atsidūrė aklavietėje.

– Energetikai galėtų pateikti tikslesnį atsakymą, tačiau jau ne kartą buvo pareikšta, kad jau dabar mes neperkame iš jų elektros. Tie elektros kabeliai su Švedija, jungtys su Šiaurės kaimynais per Latviją ir Estiją mums garantuoja tam tikrą alternatyvų tiekimą. Be abejo, nepatogumų sukurtų ir tai būtų ne pagal grafiką, bet tai nėra toks veiksnys, kuris galėtų mus labai stipriai pažeisti. Mes pasiekėme tai, ko kai kurios Europos šalys nepadarė ir dabar atsidūrė aklavietėje.

– Ar dar liko kokių namų darbų, kuriuos turėtume pasidaryti?

– Visuomet yra darbų, tačiau Rusija spaudimo būdų prieš mus nelabai turi. Svarbu suvokti, kad tai, ko jie reikalauja, yra suprantama, tačiau sankcijos yra įvestos irgi ne be reikalo.

Gairės: LNK turinys, karas Ukrainoje, prekių tranzitas, sankcijos Rusijai, Linas Linkevičius
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS