Valdantieji V. Vasiliauskui siūlo trauktis, opozicija tai sieja su rinkimais | Diena.lt

VALDANTIEJI V. VASILIAUSKUI SIŪLO TRAUKTIS, OPOZICIJA TAI SIEJA SU RINKIMAIS

Seimui siūloma išreikšti nepasitikėjimą centrinio banko valdybos pirmininku Vitu Vasiliausku.

Didžiausios „valstiečių“ frakcijos iniciatyva tokios rezoliucijos projektą parengė Biudžeto ir finansų komiteto vadovas „valstietis“ Stasys Jakeliūnas. Iniciatyvą remia valdantiesiems priklausantys socialdarbiečiai bei juos remiantys „tvarkiečiai“, taip pat Mišrios Seimo narių grupės atstovai.

Rezoliucijoje, kurią dar svarstys Seimas, reiškiamas nepasitikėjimas Lietuvos banko (LB) vadovu ir kreipiasi į jį, siūlant pačiam atsistatydinti, nes esą jis pažemino Seimo reputaciją bei diskreditavo LB, kaip pagrindinę Lietuvos finansų priežiūros instituciją. 

Jam neatsistatydinus, prezidentė Dalia Grybauskaitė raginama pradėti V. Vasiliausko atleidimo procedūrą. Jos komentaro BNS gauti nepavyko, nes ji dalyvauja Europos Vadovų Tarybos posėdyje Rumunijoje.

S. Jakeliūnas BNS teigė, kad rezoliuciją Seimas svarstys kitą antradienį. Pasak jo, ją pasirašė virš 40 Seimo narių (43).

Premjeras Saulius Skvernelis BNS sakė negalintis komentuoti S. Jakeliūno rezoliucijos, nes jos dar nematė.

Opozicija V. Vasiliausko puolimą vadina rinkimų kovos elementu ir interesų konfliktu. 

Seimo opozicijos lyderė liberalė Viktorija Čmilytė-Nielsen BNS teigė, kad siūlymas V. Vasiliauskui trauktis tėra rinkimų triukas.

„Ši visa kampanija prieš Vasiliauską yra tiesiogiai ir nedalomai susijusi su prezidento rinkimais. Dabar paskutinės dienos, kai politinės aistros užvirė maksimaliai, kunkuliuoja, tai dar toliau yra aštrinama. Niekaip kitaip negaliu vertinti šitų visų veiksmų“, – teigė parlamentarė.

Ši visa kampanija prieš Vasiliauską yra tiesiogiai ir nedalomai susijusi su prezidento rinkimais.

„Vasiliausko pavardės figūravimas tiriant krizę apskritai yra absurdiškas, nes jis į pareigas atėjo vėliau“, – pridūrė ji.

Opozicijoje esančių socialdemokratų frakcijos vadovas Julius Sabatauskas raginimus trauktis LB vadovui taip pat sieja su artėjančiais prezidento rinkimais.

Pasak jo, tokiais veiksmais „valstiečiai“ siekia mobilizuoti savo rinkėjus. 

J.Sabatausko teigimu, nepasitikėjimo V. Vasiliausku procedūros Seimas be prezidentės negali pradėti: „Jeigu prezidentė nepradės tos procedūros, tai Seimas nieko negalės padaryti“. 

Konservatorius Andrius Kubilius sako, kad rezoliucijos iniciatoriai visiškai nesupranta „atsakingo veikimo būnant valdžioje“.

„Tai švaistymasis visiškai neracionaliais pareiškimais įnešant daug sumaišties į tas valstybės institucijas, kurių stabilumas ir nepriklausomumas yra labai svarbus. Tenka apgailestauti, kad Lietuvoje švenčiant 15 metines narystės ES esame vis dar liudininkai tokio neatsakingo veikimo būnant valdžioje“, – BNS komentavo A. Kubilius.

Pasak jo, atsistatydinti turėtų Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas S. Jakeliūnas.

„Jie („valstiečiai“ – BNS) yra desperacijoje ir patys pirmadienį žada atsistatydinti. Bet vienas iš pirmųjų, kuris tikrai turi atsistatydinti, yra pats komiteto pirmininkas Stasys Jakeliūnas, nes yra įnešęs daugybę sumaišties, visiškai neracionalių dalykų, tai valstybės finansams Seime toks žmogus negali vadovauti“, kalbėjo A. Kubilius. 

„Tvarkiečių“ lyderis Remigijus Žemaitaitis BNS aiškino, kad rezoliuciją parėmė, nes „buvo informuota, kad jis (V. Vasiliauskas – BNS) neatėjo ir valdybos nariai nedalyvavo“.

„Kada banko vadovas neateina į posėdį ir neatsiunčia galimai valdybos narių ar tų žmonių, kurie atsakingi, labai neetiškai pasielgė. Galima susitarti, kada pats vadovas grįžta į Lietuvą iš komandiruotės ir tą posėdį buvo galima atidėti dar kitai savaitei“, – BNS sakė R. Žemaitaitis. 

Užsienyje esantis V. Vasiliauskas trečiadienį neatvyko į „valstiečių“ frakciją, tačiau į jį  atvyko kiti du LB atstovai, bet jų pozicija nedomino parlamentarų.

R. Žemaitaitis taip pat pabrėžė, kad „tvarkiečių“ frakcija nepalaiko „tokios ikiteisminio tyrimo institucijos kaip Seimas“.

„Jeigu mato Seimo nariai ar institucija, šiuokart komitetas (...) kad kažkokie yra  Lietuvos banke negeri procesai ar yra klastojami dokumentai, ar jie nepateikia, tai tokiu atveju tam yra prokuratūra, kuri inicijuotų ir pradėtų tyrimą dėl dokumentų klastojimo ar jų nuslėpimo. Nemanau, kad Seimo nariai, kurie neturi kompetencijos,  gali lįsti ir atlikti kažkokį tyrimą“, – pareiškė R. Žemaitaitis.

Po rezoliucija dėl V. Vasiliausko pasirašė „valstiečių“ lyderiai Ramūnas Karbauskis, Agnė Širinskienė, Rima Baškienė, S. Jakeliūnas, Aurelijus Veryga ir dar 29 „valstiečių“ frakcijos nariai, du socialdarbiečiai – Gediminas Kirkilas ir Rimantė Šalaševičiūtė, „tvarkiečiai“ R. Žemaitaitis, Juozas Imbrasas, Valentinas Bukauskas ir Algimantas Dumbrava bei Mišriai Seimo narių grupei priklausantys Petras Gražulis, Rimas Andrikis ir Andrius Mazuronis. 

Prieš dešimtmetį vykusios krizės priežastis ir pasekmes analizuojančio Biudžeto ir finansų komiteto vadovas S. Jakeliūnas yra pareiškęs, kad LB atsisakė bendradarbiauti su krizės tyrėjais, teikė ne visą, neobjektyvią informaciją, o dalį jos nuslėpė taip klaidindamas parlamentinį tyrimą atliekantį komitetą.

Jis taip pat abejojo, ar LB tinkamai prižiūrėjo komercinius bankus, per krizę galėjusius manipuliuoti Vilibor ir todėl būsto paskolas paėmę gyventojai galėjo patirti finansinės žalos.

V. Vasiliauskas priekaištus kategoriškai atmeta. Jis sako, kad visa informacija institucijoms yra teikiama, o kaltinimus vadina asmeniškumais. V. Vasiliauskas yra pranešęs, kad S. Jakeliūnas, 2013 metais siekė įsidarbinti LB, naudojosi žlugusio „Snoro“ banko istorija. 

V. Vasiliauskas balandžio pabaigoje yra pripažinęs, kad pastaraisiais metais trūksta centrinio banko ir Seimo bendradarbiavimo, į Biudžeto ir finansų komitetą jis taip pat kviečiamas retai.

Ir S. Jakeliūnas, ir V. Vasiliauskas yra paviešinę asmeninio susirašinėjimo žinutes.  S. Jakeliūnas sako, kad LB vadovo pasakymai nedera jokiam valstybės pareigūnui.

LB vadovui nuo S. Jakeliūno taip pat kliuvo už vidinius pokalbius ir susirašinėjimus, bei tyrimo diskreditavimą. Tai paaiškėjo nutekėjus vidinei LB informacijai. S. Jakeliūnas yra paskelbęs LB darbuotojų susirašinėjimą, kur teigiama, kad prieš išsiunčiam iš LB raštus reikia juos „nugludinti ir suderinti su vadovybe, nes klausimas politiškai jautrus“.

S. Jakeliūnas taip pat yra paviešinęs ne tik V. Vasiliausko, bet ir kitų LB narių pasisakymus LB darbuotojų susirinkime bei laiškuose, kuriuose menkinamai atsiliepiama apie parlamentinį tyrimą.

V. Vasiliauskas LB vadovauja nuo 2011 metų balandžio. Dabar eina antra jo kadencija. 

LB valdybos pirmininką Seimas penkeriems metams skiria prezidento teikimu. Šalies vadovas gali teikti Seimui pareikšti nepasitikėjimą juo.

V. Vasiliauskas: atsistatydinti nematau jokio pagrindo

Seime kilus iniciatyvai pareikšti nepasitikėjimą centrinio banko valdybos pirmininku Vitu Vasiliausku ir raginant jį atsistatydinti, pastarasis to daryti neketina.

„Per visą savo profesinę karjerą ir viešajame, ir privačiame sektoriuose niekada nevengiau atsakomybės. Tai įrodo faktai, veiksmai ir darbai. Nepasitikėjimo pagrindai yra teisės, o ne politikos sritis. Tai yra labai aiškiai įtvirtinta ir nacionalinėje, ir Europos Sąjungos teisėje. Todėl būtų gerai, kad kritikai įvardintų konkrečius teisinius pagrindus nepasitikėjimui reikšti, jeigu tokių yra. Atsistatydinimui nematau jokio pagrindo“, – pranešime spaudai pareiškė V. Vasiliauskas.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Man situacija panaši, kad

ne jis bankus ,, kontroliavo,, , o bankai poną , o tokia situacija ,mano galva ,yra netoleruotina. .Matyt iš čia ir tokios pono bankininko kalbos apie seimą ir komisiją - bijau , todėl dergiuosi ? Fui ...

O kas blogai , jei

LB vadovu bus padorus žmogus ? Galėjo likti ir esamasis , tik reikia elgtis padoriai , o ne ,, spjauti,, valdančiai daugumai ,, į akis ,, , aš tai priimu asmeniškai kaip rinkėjas, nes mano aplinkoje yra artimųjų kurie nukentėjo ,, nuo bankų ,, ir dėl to emigravo , man reikia aiškumo ir dėl tėvų pensijų , kurias drįso mažinti ,, šimonytė + kubilius,, , nors kiek pamenu jos yra apsaugotos Konstitucijos , todėl manau pensininkai buvo apvogti ...Pagarba,, valstiečiams,, ir Jakeliūnui bei sėkmės .

Taip man to reikia, nes klaiku

ką iškėlė į viešumą rinkimus laimėję ,, ne tie,, . 30 metų skurdinta ir varoma į emigraciją didžioji tautos dalis labai tikiu susivoks ir balsuos už Skvernelį , nes manau laikas ne tik atskleisti , bet ir pradėti teisti ir bausti , tuos kurie pasiklydo dimensijose . Bijo ir dergia ,, valstiečius,, manau tie, kurie turi ką slėpti, todėl ,,dėl vidurių minkštumo,, bijo net atsakyti į komisijos klausimus .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS