Premjeras: Latvijos planai pirkti elektrą iš Astravo AE nėra Vyriausybės sprendimas | Diena.lt

PREMJERAS: LATVIJOS PLANAI PIRKTI ELEKTRĄ IŠ ASTRAVO AE NĖRA VYRIAUSYBĖS SPRENDIMAS

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis sako, kad Latvijos planai pirkti elektrą iš Astravo atominės elektrinės (AE) nėra susiję su Vyriausybės sprendimu. Premjeras taip pat teigia penktadienį šį sprendimą aptarsiantis su Latvijos Vyriausybės vadovu.

„Latvija panašios neutralios politikos laikėsi visuomet. Kiek aš žinau, tai nėra Vyriausybės priimtas sprendimas, kuris Lietuvoje yra dabar aptarinėjimas. Penktadienį matysiuosi su Latvijos ministru pirmininku ir turėsiu galimybę konkrečiai pasidomėti, kokia yra Vyriausybės nuomonė“, – Seime antradienį sakė S. Skvernelis.

„Faktas, kad mes esame įpareigoti įstatymo ir jo griežtai laikysimės. Faktas, kad mes esame su Latvija toje pačioje tarifų zonų srityje, ir nežinau, ar bus ekonomiškas, naudingas sprendimas, jei latviai apsispręs tą daryti ir įsileisti elektros energiją, pagamintą nesaugioje branduolinėje jėgainėje tiesiogiai, ar bandyti gauti per aplinkui“, – tęsė premjeras.

ELTA primena, kad praėjusią savaitę Latvijos skirstomųjų tinklų operatorius AST paskelbė, kad, kai Lietuva nutrauks elektros energijos prekybą su Baltarusija, elektros energijos prekyba bus vykdoma ne per Lietuvos, o Latvijos sieną.

Baltijos šalių elektros sistema iki šiol veikia sinchroniniu režimu sovietiniame BRELL žiede ir yra valdoma iš Maskvos. Pernai birželį buvo pasirašytas politinis susitarimas tarp trijų Baltijos šalių, Lenkijos ir Europos Komisijos (EK), kuriame numatyta, kad Baltijos elektros energetikos sistema iki 2025 metų sinchroniškai veiks su Europos tinklais.

Taip pat Lietuva yra priėmusi sprendimą neįsileisti elektros iš Baltarusijos, kai pradės veikti Astravo AE. Tokį sprendimą yra priėmusi ir Lenkija. Lietuvos ir Latvijos pozicijos Astravo AE atžvilgiu buvo išsiskyrusios. Latviai nerodė didelio solidarumo Lietuvos interesui, kad kaimyninės šalys ateityje taip pat neįsileistų Astravo AE energijos į savo rinkas.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

d

d varliaki gaidi sermėga supuvus,kada tavo sažinė prabus pydare karbauskinis

juk

geriau eurosionsojuzui permoketi negu normaliai moket nesvarbu kam o to nenori jav politikai nes mes po ju prieziura ir turim loti pagal seimininko uzgaidas

SUSIJUSIOS NAUJIENOS