S. Skvernelis: sustabdytas rusiškų dujų tiekimas neturėtų būti skausmingas Lenkijai | Diena.lt

S. SKVERNELIS: SUSTABDYTAS RUSIŠKŲ DUJŲ TIEKIMAS NETURĖTŲ BŪTI SKAUSMINGAS LENKIJAI

Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis mano, kad Rusija, nutraukdama dujų tiekimą Lenkijai, siekė ją nubausti dėl labai aktyvaus palaikymo Ukrainai visose srityse. Pasak jo, Lenkijos vyriausybė deklaruoja, kad Rusijos bandymas nubausti Lenkiją nebus sėkmingas.

„Manau, kad ne (rusiškų dujų nutraukimas nebus skausmingas Lenkijai – ELTA). Lenkija taip pat darė nemažus žingsnius, ypač ši Vyriausybė, dirbanti antrą kadenciją, darė reikšmingus žingsnius, kad būtų ieškoma diversifikuotų šaltinių, kurie aprūpintų Lenkiją energetiniais resursais, tarp jų ir dujomis“, – penktadienį „Žinių radijui“ teigė S. Skvernelis.

„Ne iki galo dar viskas Lenkijoje yra padaryta, bet manau, kad rudenį, atsiradus naujoms dujų jungtims, tikrai ta problema bus išspręsta“, – pridūrė jis.

Ekspremjeras nemano, kad dujų tiekimo nutraukimo priežastis yra Lenkijos atsisakymas už dujas atsiskaityti rubliais. Pasak jo, tai galėtų būti priedanga ir Rusijos bandymas gelbėti savo ekonomiką ir valiutą, patiriančią sunkumus dėl Europos Sąjungos (ES) sankcijų, bet ne pagrindinė priežastis.

„Daugiau tai yra, matyt, kaip šantažo įrankis ir bandymas tokiu būdu paveikti Lenkiją, kurios pozicija labai nepatinka Kremliui. Tai bandymas Lenkiją tokiu būdu paveikti, bet nemanau, kad tai sėkmingas kelias“, – sakė politikas.

ELTA primena, kad Rusijos energetikos milžinė „Gazprom“ trečiadienį pranešė sustabdžiusi visus dujų tiekimus Lenkijai ir labai nuo jų priklausomai Bulgarijai, negavusi iš dviejų Europos Sąjungos narių mokėjimo rubliais.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas praėjusį mėnesį pareiškė, kad Rusija priims atsiskaitymus už tiekimus tik savo nacionaline valiuta, pirkėjų reikalaujama sukurti sąskaitas rubliais, kitaip čiaupai bus užsukti.

„Gazprom“ pranešime nurodė pranešusi Bulgarijos valstybinei dujų operatorei „Bulgargaz“ ir Lenkijos dujų bendrovei PGNiG apie „dujų tiekimo sustabdymą nuo balandžio 27 d., kol bus atliktas apmokėjimas“ rubliais. „Nuo balandžio 1 d. už dujas reikia mokėti naudojant naujus banko duomenis, apie kuriuos partneriai buvo laiku informuoti“, – nurodė „Gazprom“.

Energetikos milžinė taip pat perspėjo, kad, jei Bulgarija ar Lenkija „neteisėtai naudos“ rusiškas dujas, kurios tranzitu keliauja į trečiąsias šalis, „tiekimas tranzitui sumažės šiuo kiekiu“.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

štas shvabinis

geriau rūpintusi ne ukrais, ar lenkais, o LIetvuva. Bet dar geriau, kad jis dingtų visai.

Gudruti

Gal apie skardžia-balsių raudonsnukių darbelius, išvejant iš Lietuvos hitachi, skalūnus, apie skerdžiaus putų purslus iš porceliano žabtų ant independens laivo. Ar ne ši šunauja čiulpė gazprominiams, rosatominiams, žlugdydami ne tik Lietuvos energetiką

Vardan keliuko

gal Saulių kas galėtų su Rita pasikonsultuoti ir išspręsti tą jį bauginantį reikalą?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS