Sankcijos Baltarusijos režimui – skylėtos: A. Lukašenka ekonomiškai beveik nenukentėjo | Diena.lt

SANKCIJOS BALTARUSIJOS REŽIMUI – SKYLĖTOS: A. LUKAŠENKA EKONOMIŠKAI BEVEIK NENUKENTĖJO

  • 14

Jau pusmetį Europos įvestos sankcijos Baltarusijai efekto neduoda. Vokiečių žiniasklaida skelbia, kad sankcijos turi per daug spragų, iš kurių pelnosi pačios Europos Sąjungos šalys, praneša LNK.

Tik baltarusiška druska

Sandėliai pilni baltarusiškos druskos. Taip valstybinius kelius prižiūrinti įmonė pradėjo šių metų kelių barstymo sezoną.

„Įmonė visą laiką naudojo baltarusišką druską. Baltarusiškos druskos tiekėjas visą laiką laimėdavo viešojo pirkimo konkursus“, – teigė „Kelių priežiūros“ direktorius Rolandas Rutėnas.

Baltarusiška druska į įmonės sandėlius esą keliavo dar pernai. Nors Europos Sąjunga tiesiogiai druskai sankcijų netaiko, įmonė pati nusprendė ieškoti kitų tiekėjų. Jau pasirašytos naujos sutartys. Naujoji druska ir jos pristatymas į Lietuvą bus penktadaliu brangesnis nei baltarusiška. Dalis jos jau atvyko iš Vokietijos, kita – pakeliui iš Afrikos.

„Šiuo metu ieškoma kitų alternatyvių šaltinių. Kiek man žinoma, šiuo metu yra tyrinėjamas Afrikos žemynas ir iš ten pirmieji laivai jau yra užsakyti ir plaukia į Lietuvą“, – pasakojo R. Rutėnas.

Sankcijos neveikia

Kol Lietuva laužo galvą, kaip įgyvendinti sankcijas Baltarusijai, jų spragomis nė kiek nesibodi naudotis Vakarų Europos įmonės. Europos Sąjunga dar vasarą suvaržė baltarusiškų kalio trąšų, naftos produktų ir tabako gaminių eksportą.

Prezidentas Gitanas Nausėda tada užsienio spaudai sakė, kad sankcijos bus pakankamai stiprios. Tačiau vokiečių dienraščio „Spiegel“ teigimu, Europos Sąjungos sankcijos – skylėtos ir lengvai apeinamos, kaip, antai, sankcijos, įvestos kalio trąšų eksportui. Tačiau palikta išimtis trąšoms, kuriose yra apie 40-60 proc. kalio. Jas esą ir toliau sėkmingai naudoja trąšų milžinė Norvegijos kompanija „Yara“.

Baltarusijos naftos sektorius taip pat, atrodo, nepatyrė didelių sunkumų. Iš eksportuojamų baltarusiškų naftos produktų rekordinius pelnus šiemet uždirbo Estija, o Austrija paskelbė statanti medienos apdirbimo gamyklą Baltarusijoje. Medienos pramonė, svarbi Aliaksandrui Lukašenkai, kol kas iš viso nebuvo paliesta sankcijų.

„Europos Sąjunga turi problemų ne tik su sankcijų paskelbimu, bet ir su jų įgyvendinimu. Sankcijos yra apeinamos, kuriami nauji juridiniai adresai ir tada režimas ar jo rėmėjai juokiasi, kad jų sankcijos iš tikrųjų neveikia“, – kalbėjo politologas Vytis Jurkonis.

Europos Sąjunga turi problemų ne tik su sankcijų paskelbimu, bet ir su jų įgyvendinimu.

Anot politologo, Europos Sąjungos žodžiai netapo kūnu. Sankcijos parodė principinę poziciją, tačiau A. Lukašenkos rimtai neišgąsdino.

„A. Lukašenka daug ekonomiškai nenukentėjo – toliau valstybinės įmonės veikia, toliau visos A. Lukašenkos institucijos puikiai veikia. Galiausiai visa diplomatinė tarnyba nėra boikotuojama“, – sakė politologas Andžej Pukšto.

Gresia kainų kilimas

Vokiečių dienraštis atkreipė dėmesį, kad Europos komisija iki šios dienos nesugebėjo suskaičiuoti, kokią žalą dėl sankcijų patyrė pagrindinis Rusijos pajamų šaltinis, trąšų gamintojas „Belaruskalij“, ir ar apkritai patyrė.

Jei kalio trąšų tranzitas per Lietuvą užsibaigs, smūgis bus ne tik Baltarusijai, bet ir Kinijai. Kinija yra antra svarbiausia „Belaruskalij“ klientė. Iš Baltarusijos per Lietuvą ji importuoja penktadalį kalio trąšų. Netekus šio eksportuotojo, Kinijai tektų trąšas vežtis iš Rusijos už kur kas didesnę kainą.

Rašyti komentarą
Komentarai (14)

Klpd.

Mūsų asilai niekaip nepajėgia primesti valdymo strategijos bent 10 čiai metų į priekį o darant sprendimus kaip kam ,,užeina", gaunasi toks jovalas kokį turim dabar. Ir dar tuo viskas nesibaigs...Nieko nėra blogiau kai beprotis valdžioje. O dar jeigu jį įtakoja juodieji aferistai tai valstybės gerovę galima tik pasapnuoti

o lietuva

nukentejo labai... tai kam dirba anukas su visa asilu vyriausybe?

As

Sankcijas duoda del akiu,kad rekia bausti o toliau prasideda tikras biznis ir vel is naujo,pasaka be galo
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS