Saugantis augalų kenkėjų, siūloma sustiprinti įvežamų augalų ir sėklų patikrą | Diena.lt

SAUGANTIS AUGALŲ KENKĖJŲ, SIŪLOMA SUSTIPRINTI ĮVEŽAMŲ AUGALŲ IR SĖKLŲ PATIKRĄ

  • 0

Žemės ūkio ministerija siūlo tarptautiniame Vilniaus oro uoste ir akcinėje bendrovėje „Lietuvos paštas“ steigti pasienio kontrolės fitosanitarijos postus. Taip siekiama apsaugoti aplinką nuo augalų kenkėjų ir jų sukeliamų ligų plitimo.

Per Vilniaus oro uostą daugiausia atvežamos sodinamosios medžiagos komercinės siuntos, o per „Lietuvos paštą“ gyventojai dažniausiai siunčiasi sodinamąją medžiagą ir sėklas savo reikmėms. Tačiau net ir nedideli sėklų ar sodinamosios medžiagos kiekiai gali kelti didelę grėsmę, jei atkeliautų iš trečiųjų šalių pažeisti kenksmingų bakterijų ar virusų, pažymima Žemės ūkio ministerijos pranešime.

Todėl sodinti skirti augalai ir sėklos turi būti gabenami per fitosanitarijos postus ir turėti eksportuojančios šalies išduotą fitosanitarinį sertifikatą.

„Artėjant pavasariui ypač suintensyvėja pašto siuntomis atsiunčiamų sėklų ar sodinukų kiekiai, taip pat gaunamas didelis kiekis užklausų dėl jiems keliamų reikalavimų. Didelė dalis tokių siuntų, deja, jų neatitinka. Verta atkreipti dėmesį, kad visos augalų, augalinių produktų ir kitų objektų siuntos iš trečiųjų šalių (nepriklausančių Europos Sąjungai) turi turėti joms išduotą fitosanitarinį sertifikatą ir prieš jas išleidžiant į rinką (atiduodant klientui) turi būti atliktas jų fitosanitarinis patikrinimas“, – sako Valstybinės augalininkystės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos Pasienio kontrolės koordinavimo skyriaus vedėja Vilma Mikelaitienė.

Tikimasi, kad įsteigus naujus fitosanitarijos postus pagrindiniuose, didžiausiuose siuntų gavimo ir paskirstymo punktuose, bus labiau užtikrinama atsisiunčiamų iš trečiųjų šalių augalų apsauga nuo kenksmingų kenkėjų, kurie gali daryti didelę ekonominę žalą mūsų šaliai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS