Savivaldybes užgulė kompensacijų šildymui prašantys gyventojai | Diena.lt

SAVIVALDYBES UŽGULĖ KOMPENSACIJŲ ŠILDYMUI PRAŠANTYS GYVENTOJAI

  • 7

Savivaldybes užgulė kompensacijų šildymui prašantys gyventojai, praneša LNK.

Vilniaus savivaldybėje tiek žmonių jau seniai nebuvo. Prašymų dėl šildymo kompensacijos per pirmas dvi rugsėjo savaites savivaldybė sulaukė keturis kartus daugiau nei pernai. Tai ya maždaug 540 prašymų per dieną. Laukiančiųjų eilėje – daugiausia pensininkai. 

Artėjantį šildymo sezoną į kompensaciją pretenduoja ne tik mažiausias, bet ir vidutines pajamas gaunantys gyventojai. Šiuo metu vidutinis atlyginimas Lietuvoje siekia maždaug 1081 eurą į rankas. 

Panaši situacija ir kituose miestuose. Klaipėdoje gyventojai pateikti prašymus priimami tik pagal išankstinę registraciją. Tačiau savivaldybės darbuotojai nebespėja suktis. Prašymų dvigubai daugiau negu pernai tuo pat metu. 

Panevėžyje neužsiregistravusiems iš anksto tenka laukti ir po kelias valandas. 

Šiauliuose telefonai taip pat kaista, tačiau darbuotojai kol kas susitvarko.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

„Turbūt čia toks kelių mėnesių etapas, kol visi žmonės supildys tuos prašymus. Aš tikiu, kad savivaldybės sprendimą atras“, – teigė socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

Ministrė sako, kad gyventojams nėra reikalo skubėti prašymų pateikti būtent dabar. Trečiadienį bus svarstomas naujas siūlymas. 

„Net ir tie žmonės, kurie šiek tiek vėliau kreipsis, kad būtų kompensuota atgal ne už du mėnesius, kaip buvo iki šiol, bet už visą šildymo sezoną“, – sakė M. Navickienė.

Kompensacijas gali gauti visomis formomis namus besišildantys gyventojai. Prasidėjus šildymo sezonui mažesnės centrinio šildymo sąskaitos gyventojus pasieks iš karto. Tiems, kurie šildosi dujomis, malkomis ir kitu kuru, kompensuojama suma bus grąžinama. 

„Vien tik šiemet savivaldybėms buvo skirta papildomai apie 46 mln. eurų dėl padidėjusio valstybės remiamų pajamų dydžio ir išsiplėtusio kompensacijų gavėjų rato“, – sakė socialinės apsaugos ir darbo ministrė.

Kompensaciją už šildymą gyventojai nuo šiol gali gauti iš karto visam sezonui, o ne trims mėnesiams, kaip buvo anksčiau. Ar kompensacija gyventojui priklauso, skaičiuojama pagal gyventojo pajamas ir būsto plotą. Tai pasitikrinti galima Socialinės paramos šeimai informacinėje sistemoje. Pritaikius valstybės paramą už šildymą, gyventojai mokėti turėtų ne daugiau kaip dešimtadalį į rankas gaunamų pajamų.

Praėjusį šildymo sezoną kompensacijas už šildymą gavo maždaug 248 tūkst. gyventojų. Šiemet tikimasi apie 300 tūkst. prašymų. 

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

kam tie dvarai

visos biurokratinės įstaigos žino kiekvieno žmogaus pajamas-ar negali tas kompensacijas savaime suteikti, skolas tai patys sugeba paskaičiuoti

Jei nuosekliai

butu surasyta,kas ir kam priklauso,kokiam sildymo budui kokiu dokumentu reikia pristatymui,nuo kokiu pajamu ir kokiu islaidu,pvz dujoms priklauso - puses tu eiliu nebutu! Dabar eina ir tikisi net tie,kam nieko nekompensuos.

Kad niekas

nepaaiskina,kaip ten ju prasyti,ka pristatyti ir is kur ir kam jos priklauso. Panasu,kad dauguma,kam tikrai reikia - nesugebes praeiti tu kryziaus keliu ir negaus. O apsukresni - "susiveikdavo" ir iki siol.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS