Apžvalga: daugėja skolingų „Sodrai“ įmonių, tačiau mažėja bankrotų | Diena.lt

APŽVALGA: DAUGĖJA SKOLINGŲ „SODRAI“ ĮMONIŲ, TAČIAU MAŽĖJA BANKROTŲ

  • 0

Lietuvoje 38,5 tūkst. įmonių rugpjūtį pradėjo skolingos „Sodrai“ – 4 proc. daugiau nei pernai tuo pačiu metu. Per metus 40 proc. įmonių savo mokumą pagerino, tačiau 28 proc. šiuo metu turi prastesnius kredito reitingus nei pernai, rodo naujausia apžvalga.

Nepaisant sulėtėjusios ekonomikos, aukštos ir aukščiausios rizikos įmonių dalis išlieka 9 proc., o žemos rizikos įmonių dalis laikosi virš 50 proc., skelbia duomenų analitikos bendrovė „Scorify“.

„Kas antrą Lietuvos įmonę vertiname kaip aukšto patikimumo, o per metus įmonių, pagerinusių savo kreditingumą yra daugiau nei su prastėjančiais kredito reitingais. Tačiau skirtingi verslo greičiai išlieka ir atskiruose sektoriuose, ir smulkesnėse veiklose, tad įmonės turėtų atidžiai sekti savo partnerių būklę ir pokyčius“, – pranešime sakė „Scorify“ verslo sprendimų vadovė Jurga Tamašauskaitė.

Anot bendrovės, bankrotų skaičius mažėja: liepą bankrutuojančiomis buvo paskelbtos 62 įmonės – mažiausiai šiais metais ir bent trečdaliu mažiau nei šių metų mėnesio vidurkis. Bankrutuojančiomis šiais metais vidutiniškai paskelbiamos 83 įmonės per mėnesį, o pernai šis rodiklis siekė 91. Teismuose pradėtų bankroto bylų skaičius liepą siekė 86 ir taip pat buvo mažiausias šiais metais.

Kas antrą Lietuvos įmonę vertiname kaip aukšto patikimumo.

 

Tačiau likviduojamų įmonių skaičiai toliau auga ir liepą viršijo 2,3 tūkst. Vidutiniškai šiais metais įmonių savininkų ar mokesčių priežiūros institucijų iniciatyva per mėnesį likviduojama po 1,9 tūkst. įmonių.

Naujų įmonių liepą įkurta 951. Pasak J. Tamašauskaitės, vasarą naujų įmonių kūrimas šiek tiek sulėtėjo, tačiau bendrai naujų įmonių šiemet vidutiniškai per mėnesį sukuriama 4 proc. daugiau nei pernai.

Per metus nepasikeitė darbuotojų skaičius atostogas aptarnaujančiuose sektoriuose – maitinimo, apgyvendinimo, laisvalaikio paslaugų įmonėse. Tai anot apžvalgos, indikuoja, kad įmonės turi panašias veiklos apimtis kaip ir pernai. Tuo metu 4 proc. mažesnis darbuotojų skaičius žemės ūkyje signalizuoja ir iššūkius pritraukti darbuotojus, ir sulėtėjusį veiklos tempą, ir taip pat augantį automatizacijos lygį didžiuosiuose ūkiuose. Transporto srityje per metus darbuotojų padaugėjo 9 proc. – ir šis sektorius, kartu su 4 proc. per metu išaugusių darbuotojų skaičiumi IT sektoriuje, išlieka darbinimo lyderiais Lietuvoje.

Vilniaus apskrityje šiuo metu dirba 8 proc. daugiau darbuotojų nei pernai, antroje vietoje – Tauragės apskritis su 7 proc. metiniu augimu. Klaipėdos įmonės per metus įdarbino 6 proc. daugiau darbuotojų. Utenos ir Alytaus apskrityse per metus darbuotojų sumažėjo po 3 proc.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS