Bankas: automobilių įperkamumo indeksas sparčiai auga | Diena.lt

BANKAS: AUTOMOBILIŲ ĮPERKAMUMO INDEKSAS SPARČIAI AUGA

  • 1

Trečius metus iš eilės SEB banko apskaičiuotas automobilių įperkamumo indeksas rodo, kad vidutinį darbo užmokestį gaunantis asmuo lizingu gali įsigyti 1 tūkst. eurų brangesnį automobilį negu būtų galėjęs pernai. Įperkamo lizingu automobilio kaina Lietuvoje šiuo metu yra 10,1 tūkst. eurų, arba beveik 12 proc. didesnė negu pernai.

„Praėjusiais metais šis įperkamumo indeksas taip pat didėjo, tačiau tuomet augimas buvo perpus mažesnis – tik 4,6 procento. Šiais metais smarkų augimą lemia šalyje sparčiai didėjantis vidutinis darbo užmokestis – šiemet jis padidėjo daugiau kaip 10 procentų. Toliau kylant darbo užmokesčiui, didės ir Lietuvos žmonių galimybės įpirkti naujesnius automobilius“, – komentuoja SEB banko vyriausiasis ekonomistas Tadas Povilauskas.

Panašiu tempu auga ir SEB banko finansuojamo automobilių lizingo mastas. Per pirmą šių metų pusmetį banko finansuotos sumos vertė buvo 9 proc. didesnė negu pernai tuo pačiu metu. SEB banko Lizingo departamento direktorius Saulius Mickus atkreipia dėmesį, kad šiemet gyventojai lizingu dažniau įsigijo būtent naujus automobilius.

„Automobilių lizingo rinkoje matome besiformuojančią naują tendenciją – pirmą pusmetį žymiai padaugėjo lizingu įsigyjamų naujų automobilių. Jų buvo įsigyta beveik tiek pat, kiek ir naudotų. Ar ši augimo tendencija išliks ir ateityje, sunku vertinti, nes automobilio pasirinkimą lemia ne tik finansinės galimybės, bet ir požiūris į automobilį. Dažnam Lietuvos pirkėjui automobilis tebėra svarbi įvaizdžio dalis, todėl jis už lėšas, kuriomis galėtų įsigyti naują ekonominės klasės automobilį, perka naudotą, bet prabangesnį. Tą patį matome ir Latvijoje, o estams tai rūpi mažiau, todėl jų populiariausių automobilių sąrašuose rasime daugiau praktiškų automobilių modelių“, – sako S. Mickus.

Įmonės „DataCenter“ duomenimis, geriausiai Lietuvoje parduodamų naudotų automobilių penketuką sudaro „Volkswagen Passat“, „Audi A6“, „Volkswagen Golf“, BMW 5 serijos, „Audi A4“. Naujų populiariausių automobilių penketukas atrodo taip: „Nissan Qashqai“, „Volkswagen Tiguan“, „Toyota RAV4“, „Kia Sportage“ ir „Toyota C–HR“.

Autoplius.lt duomenimis, pirmą šių metų pusmetį Lietuvoje įvežtų parduotų automobilių daugiau negu pusę sudarė senesni negu 10 metų automobiliai, nauji automobiliai sudarė 17 proc. visų įvežtų automobilių. Daugiausia per pirmą pusmetį šalyje buvo parduota 11–15 metų automobilių, kurių vieno vidutinė kaina yra apie 2,8 tūkst. eurų.

„Naujų automobilių Lietuvoje galėtų būti parduodama bent 50 proc. daugiau – tą leistų finansinės gyventojų galimybės. Jei palyginsime su kitomis ES šalimis, matysime, kad šalyse, kuriose gyventojų vidutinės pajamos yra panašios ar šiek tiek didesnės negu mūsų (Lenkijoje, Latvijoje, Vengrijoje ar Slovakijoje), naujų automobilių nuperkama gerokai daugiau negu Lietuvoje“, – T. Povilauskas.

Kita vertus, kaip atkreipia dėmesį SEB banko Lizingo departamento direktorius S. Mickus, Lietuvoje didėjant finansinėms galimybėms, auga ir pirkėjų reiklumas – jie pradeda labiau vertinti automobilio patikimumą, saugumą ir ekologiškumą. „Pirkdami pigų naudotą automobilį pirkėjai turėtų atsižvelgti ir į jo kuro sąnaudas, laiką ir pinigus, kuriuos teks skirti automobilio remontui, todėl ypač tiksliai skaičiuoti turėtų tie, kurie perka senesnius ir pigesnius automobilius nei leidžia jų kišenė“, – sako S. Mickus.

Iš viso per pirmą metų pusmetį SEB bankas Lietuvos gyventojams suteikė 15 mln. eurų vertės automobilių lizingo paslaugų. Lizingu perkamo naujo automobilio vidutinė vertė buvo kiek didesnė negu 26 tūkst. eurų, naudoto – per 14 tūkst. eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Viskas matoma plika akimi

ir nereikia cia jokiu banku analiziu ir smegenu pudrinimo.Taip,Vilniaus miesto auto parkas istiesu gerokai skiriasi nuo likusiu salies miestu,jau nekalbu apie provincijas.O automibiliu naujumas ar prabangumas tai pats geriausias barometras parodantis salies gyventoju financine padeti.Jeigu zmones neperka nauju masinu,reiskia negali sau to leisti,gal turi kitu financiniu isipareigojimu ir jauciasi nesaugus del ateities.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS