Aromatizuotų elektroninių cigarečių likimą spręs Seimas | Diena.lt

AROMATIZUOTŲ ELEKTRONINIŲ CIGAREČIŲ LIKIMĄ SPRĘS SEIMAS

Seimas spręs, ar uždrausti aromatizuotas elektronines cigaretes. Parlamentarai antradienį po pateikimo priėmė svarstyti tai numatančias konservatoriaus Mykolo Majausko parengtas pataisas.

Už Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pataisas buvo 72 Seimo nariai, prieš – tik liberalas Simonas Gentvilas, penki parlamentarai susilaikė.

M. Majauskas nuo 2020-ųjų liepos siūlo uždrausti elektronines cigaretes, jeigu nikotino turinčiame skystyje yra kvapiųjų medžiagų, taip darant jas mažiau patrauklias nepilnamečiams. Anot M. Majausko, kai kurie kvapai gali pripratinti prie nikotino. 

Parlamentaro pateiktais Vaikų gyvensenos ir sveikatos tyrimo duomenimis, 2014 metais elektronines cigaretes rūkė 24 proc. 5–9 klasių mokinių, o 2018 metais – jau  40 procentų. Be to, tyrimai rodo, kad 97 proc. atvejų, kai vaikai rūko elektronines cigaretes, jie rūko įvairių aromatų skysčius – kramtomos gumos, blynų, sausainių, šokolado.

„Amerikos maisto ir farmacijos kontrolės agentūra sako, kad gamintojai tyčia gamina šiuos tabako aromatus, siekdami pripratinti jaunimą ir nepilnamečius vaikus prie nikotino. Lietuvoje yra lygiai tokia pati problema“, – teigė M. Majauskas.

Jis piktinosi, kad kol kas elektroninių cigarečių rinka yra nereguliuojama sritis, kur tabako pardavėjai sudaro išskirtinai lengvas ir palankias galimybes vaikams įsigyti produktus internetu.

M. Majausko duomenimis, prekybos elektroninėmis cigaretėmis lyderė įmonė „Ecodumas“ už pažeidimus baustas 11 kartų.

Bendra baudų suma, kurią jie gavo yra apie 20 tūkst. eurų, bet (...) verslas  yra be galo pelningas“, – aiškino M. Majauskas.

Jis siūlo ne tik šviesti visuomenę, aiškinant, kad šie produktai yra žalingi, bet ir licencijuoti elektroninių cigarečių ir skysčių prekybą, kad už pažeidimus licencijas būtų galima atimti.

„Tai reiškia, kad tie pardavėjai, kurie padaro pažeidimus, jie gali gauti ekonomines sankcijas, bet jie negali būti nubausti atimant licenciją, kas būtų pagrindinis smūgis jų verslui. Todėl esamos ekonominės sankcijos jų visiškai nemotyvuoja vykdyti atsakingą veiklą“, – tvirtino parlamentaras.

M. Majauskas taip pat sakė esąs atvirų talpų uždraudimo šalininkas, nes, pasak jo, į šias talpas supilamas amfetamino ar kiti skysčiai.

„Supilamas tetrahidrokanabinolio, tai marihuanos skysčiai ir vaikai labai nepastebėti, labai patogiai ir paprastai gali rūkydami elektronines cigaretes vartoti ir narkotines medžiagas“, – pabrėžė M. Majauskas.

Tuo metu S. Gentvilas piktinosi, kad Seimui uždraudus aromatizuotas elektronines cigaretes, jų nebegalės įsigyti ir suaugusieji.

Pasak M. Majausko, Mokesčių inspekcijos duomenimis, kaitinamojo tabako ir kitų tradicinių produktų pakaitalų per pirmą šių metų pusmetį parduota beveik penkis kartus  daugiau nei pernai.

Aromatizuotų elektroninių cigarečių draudimą jau yra įvedusi Estija. Švedijoje jis įsigalios nuo 2020 metų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS