Seimas apsisprendė nukelti svarstymą dėl gyvūnų ženklinimo | Diena.lt

SEIMAS APSISPRENDĖ NUKELTI SVARSTYMĄ DĖL GYVŪNŲ ŽENKLINIMO

Parlamentarai ketvirtadienį posėdyje nusprendė nukelti sprendimą dėl gyvūnų ženklinimo tvarkos iki kito Seimo posėdžio. Atidėti šio klausimo svarstymą Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos vardu prašė Tomas Tomilinas.

„Iš tiesų įstatymas labai svarbus, mes turime jį priimti, tačiau iki galo nebuvo apsvarstyti visi pasiūlymai komitete, kurie iš esmės keičia šio įstatymo formuluotes. Yra siūlomas kompromisas, kaip kompensuoti daliai žmonių ženklinimo mikroschemomis išlaidas. Tad mes frakcijos vardu prašome pertraukos iki kito posėdžio“, – kalbėjo jis.

Reaguodamas į sprendimą atidėti įstatymo projekto priėmimą, Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys Andrius Vyšniauskas teigė, kad šis klausimas yra sistemingai vilkinamas LVŽS frakcijos.

„Noriu pastebėti, kad LVŽS nuosekliai vilkina gyvūnų gerovės įstatymo priėmimą. Jau turime ne pirmą posėdį. Pertraukos, išėmimai iš darbotvarkių, svarstymai komitetuose ir panašiai. Yra krūva pasiūlymų, kurie yra vienaip ar kitaip yra apsvarstyti. Prie šio klausimo grįšime antradienį, bet man atrodo, kad reikėtų apsispręsti ir priimti (įstatymo pataisas – ELTA). Turėkite omenyje, kad šį įstatymą įgyvendinantiems teisės aktams priimti bus likęs mėnuo“, – akcentavo jis.

Siūloma, kad nuo gyvūnų gerovės įstatymo pataisų įsigaliojimo datos – gegužės 1 dienos – atvestos katės, šunys ir šeškai turės būti ženklinti ir registruoti Gyvūnų augintinių registre per 4 mėnesius nuo jų atvedimo, bet ne vėliau kaip iki šių gyvūnų perdavimo kitam savininkui ar laikytojui.

Iki gegužės 1 dienos atvesti katės, šunys ir šeškai, kurie nėra paženklinti mikroschemomis, turi būti paženklinti ir registruoti Gyvūnų augintinių registre iki 2025 metų gegužės 1 dienos, bet ne vėliau kaip iki perdavimo kitam savininkui ar laikytojui.

Jei katės, šunys ar šeškai yra naudojami versliniam veisimui ir yra atvesti iki šio straipsnio įsigaliojimo dienos, jie privalo būti paženklinti mikroschemomis ir registruoti Gyvūnų augintinių registre iki šių metų rugsėjo 1 d.

Įstatymo projektu taip pat numatytas draudimas prekiauti gyvūnais augintiniais lauko turgavietėse, siekiant apsaugoti gyvūnus nuo prekybos netinkamomis sąlygomis.

Vyriausybė ar jos įgaliota institucija šio įstatymo įgyvendinamuosius teisės aktus turėtų priimti iki šių metų balandžio 30 d.

Praėjusių metų rugsėjį viešojoje erdvėje buvo kilęs pasipiktinimas, kai pasirodė vaizdai nelegalių gyvūnų daugyklų, kur buvo matyti žiaurus elgesys su gyvūnais.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

zigmas

Na apsurdas .Jai šio seimo nariai nesugeba sukurti ir priimti gyvūnų apsaugos ir globos taip reikalingą įstatymą , kurio reikalingumą paprasti gyvūnų mylėtojai išaiškino ir įrodė ,kad toks įstatymas būtinas ir kuo greičiau priimtas , kad būtų sutramdyti gyvūnų kankintojai ,o seimūnams tas nesvarbu ,tai apie kokį seimo autoritetą galima kalbėti,? galima drąsiai pavadinti DEBILŲ kompanija

Bailiai semūnai

Nesvarbu kurie, bijo aiškios tvarkos

SUSIJUSIOS NAUJIENOS