Seimas svarstys tik valdančiųjų siūlymus dėl 100 eurų išmokų už skiepus | Diena.lt

SEIMAS SVARSTYS TIK VALDANČIŲJŲ SIŪLYMUS DĖL 100 EURŲ IŠMOKŲ UŽ SKIEPUS

Seimas antradienį priėmė svarstyti tik valdančiųjų siūlymus dėl 100 eurų dydžio išmokų skyrimo daliai vyresnio amžiaus šalies gyventojų, kurie skiepysis. Opozicijos projektas buvo atmestas.

Vyriausybės pasiūlymams po pateikimo pritarė 81 parlamentaras, prieš – 12, o 30 susilaikė.

Kitu balsavimu 68 balsais už ir 58 prieš Seimas pritarė, kad siūlymas būtų svarstomas ypatingos skubos tvarka ir antradienį po pietų dėl jo bus balsuojama.

Už tai, kad būtų priimtos svarstyti „valstiečių“ pataisos, balsavo tik 39 parlamentarai, prieš buvo 7, o susilaikė 75. Kitu balsavimu projektą Seimas atmetė, o ne grąžino tobulinti, kaip dažniausiai būna. 

Valdantieji siūlo tokias vienkartines išmokas skirti 75 metų ir vyresniems asmenims. „Valstiečiai“ siūlė mokėti jas senjorams nuo 65 metų, taip pat tiems, kas priklauso rizikos grupei susirgti sunkia COVID-19 ligos forma.

Pastarąsias pataisas pristatęs buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pripažino, kad tokia išmoka yra netradicinė priemonė, nors ir taikoma ne vienoje šalyje. A. Veryga prognozavo, kad daliai žmonių išmoka taps paskatinimas skiepytis ir sukurs pasitikėjimą vakcinomis.

„Būtų labai gerai, jeigu tai (išmoka – BNS) paskatintų bent 10 proc. tų neskiepytų žmonių ateiti (pasiskiepyti – BNS)“, – teigė A. Veryga.

Pasak socialinės apsaugos ir darbo ministrės Monikos Navickienės, vyresnių negu 80 metrų žmonių Lietuvoje yra 160 tūkst., ir daugiau nei trečdalio jų imunitetas nėra žinomas. 75-79 metų gyventojų Lietuvoje yra apie 100 tūkst. ir dėl 25 proc. iš jų įgyto imuniteto nėra duomenų.

Jeigu Seimas pritars, išmoka būtų skirta nuo rugsėjo iki gruodžio pasiskiepijusiems nuo koronaviruso vyresniems nei 75 metų žmonėms bei tiems šios amžiaus grupės žmonėms, kurie iki kitų metų balandžio pasiskiepys sustiprinančia doze.

100 eurų išmoka būtų skiriama vieną kartą. Pinigai būtų išmokėti gruodžio ir balandžio mėnesiais, kartu su pensija, atskiro prašymo senjorams teikti nereikėtų.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Lauris

Eikite nx su savo skiepais jei zmogus pasiakiepija ir mirsta gauna 100€ uztenka tik laidutuviu drabuzems nupirkti tik jus galvokite su smeginimis o ne ispuvusiomis smeginimis

Irgi senjoras

Visokių yra senjorų, bet komentatorius, pasivadinęs senjoru, tikrai dar nežino, kad jis tikrų tikriausias durnius. Gaila, bet man tokių tikrai negaila.

B

Beprošiai valdo valstybę
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS