Seimas balsuos dėl nepatikimų tiekėjų pašalinimo iš ryšių rinkos | Diena.lt

SEIMAS BALSUOS DĖL NEPATIKIMŲ TIEKĖJŲ PAŠALINIMO IŠ RYŠIŲ RINKOS

Parlamentarai antradienį balsuos dėl nepatikimų gamintojų ir tiekėjų  eliminavimo iš Lietuvos elektroninių ryšių rinkos, ypač diegiant penktos kartos mobilųjį 5G ryšį.

Seime numatytas dviejų – Elektroninių ryšių bei Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos įstatymų – pataisų priėmimas.

Jos uždraustų nepatikimiems gamintojams ir tiekėjams Lietuvoje dalyvauti elektroninių ryšių rinkoje, o radijo dažniai 5G ryšiui būtų skiriami tik įvertinus, ar šio ryšio tinklams naudojama įranga atitinka nacionalinio saugumo interesus.

Ryšio operatoriai, jau naudojantys šio kriterijaus neatitinkančią aparatūrą ir įrenginius, turėtų juos pasikeisti iki 2025 metų pabaigos. Kitaip jie negalėtų pretenduoti į valstybės skiriamus radijo dažnius 5G ryšiui. 

Lietuvos karinė žvalgyba Kinijos „Huawei“ dalyvavimą kuriant 5G tinklą yra įvardijusi kaip rizikos veiksnį dėl komunistinės Kinijos įstatymų, įpareigojančių bendroves dalytis informacija su valdžia.

Telekomunikacijų bendrovė „Telia“ visoje Lietuvoje jau pradėjo diegti naujos kartos „Ericsson“ bazines mobiliojo ryšio stotis, kurios pakeis iki šiol naudotą „Huawei“ įrangą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS