Seimas: GPM lengvata už būsto paskolas nebus grąžinta | Diena.lt

SEIMAS: GPM LENGVATA UŽ BŪSTO PASKOLAS NEBUS GRĄŽINTA

Gyventojų pajamų mokesčio (GPM) lengvata už sumokėtas būsto paskolų palūkanas nebus atgaivinta.

Seimas ketvirtadienį nepriėmė svarstyti tokios opozicijos teiktos Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pataisos: už buvo 52 Seimo nariai, prieš balsavo 41, o susilaikė 19. Projektas grąžintas iniciatoriams tobulinti.

„Svarbu, kad judėtume į priekį ir spręstume šimtų tūkstančių gyventojų problemą“, – pristatydamas Seimui pataisas teigė „darbietis“ Vytautas Gapšys. 

„Tai, ką darote yra gudravimas, nes teigiate, kad tos lėšos bus paimtos iš solidarumo mokesčio, bet tokios įmokos įstatymas nenumato tokio lėšų panaudojimo“, – posėdyje teigė premjerė Ingrida Šimonytė.

„Kas bus 2024 metais kitaip, kad ta pataisa turėtų galioti tik vienerius metus? Tada palūkanos staigiai nukris? – pridūrė premjerė.   

Pakeitimai inicijuoti Europos Centriniam Bankui (ECB) didinant bazines palūkanų normas ir dėl to brangstant paskoloms.   

Preliminariais skaičiavimais, valstybės biudžetas dėl lengvatos galėtų netekti daugiau negu 100  mln. eurų pajamų, o šį netekimą siūlyta kompensuoti iš bankų mokamų mokesčių.

Balandį Seimas jau nepritarė opozicijos siūlymui dalį naujo laikino bankų solidarumo įnašo skirti padidėjusioms būsto paskolų palūkanoms kompensuoti.

Parašus dėl tokio Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pakeitimo pavasarį rinko iniciatyvinė grupė, bet jai nepavyko rasti 50 tūkst. žmonių, kurie būtų parėmę tokios lengvatos idėją.  

Dalis gyventojų ir dabar gali apmokestinamąsias pajamas susimažinti atimdami palūkanas už vieną būsto kreditą, paimtą iki 2009 metų, iki kada galiojo GPM lengvata.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS