Seimas imasi kaitinamojo tabako gaminių prieinamumo griežtinimo | Diena.lt

SEIMAS IMASI KAITINAMOJO TABAKO GAMINIŲ PRIEINAMUMO GRIEŽTINIMO

Seimas antradienį priėmė svarstyti siūlymą griežtinti kaitinamojo tabako gaminių prieinamumą – gamintojus siūloma įpareigoti ant pakuotės įspėti apie žalą sveikatai, taip pat drausti įvairių kvapų ir skonių gaminius.

To reikalauja Europos Komisijos direktyva – ribojimais siekiama mažinti šių gaminių vartojimą Europos Sąjungoje. Ribojimus Lietuva turi priimti iki liepos 23-osios. 

Vyriausybė siūlo uždrausti prekiauti pridėtinio kvapo ar skonio kaitinamojo tabako gaminiais, kurių bet kokiuose komponentuose, pavyzdžiui, filtruose, popieriuje, pakuotėse, kapsulėse yra kvapiųjų medžiagų, leidžiančių pakeisti kvapo ar skonio stiprumą ar jų dūmo sodrumą.

Toks reikalavimas jau taikomas cigaretėms ir joms sukti skirtam tabakui, bet kaitinamojo tabako gaminiams šis kvapų ir skonių draudimas negalioja.

Be to, siūloma panaikinti išimtį, kad rūkomieji kaitinamojo tabako gaminiai gali būti be įspėjimo apie galimą žalą sveikatai. Tačiau bedūmiuose gaminiuose toks įspėjimas turės išlikti.

„Valstietis“ Aurelijus Veryga siūlė suvienodinti žymėjimą abiem šių gaminių rūšims – ir rūkomiesiems, ir bedūmiams. 

Siekis griežčiau reglamentuoti kaitinamojo tabako naudojimą numatytas ir Vyriausybės darbų, kurie bus teikiami parlamento pavasario sesijoje, programoje. 

Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenimis, didmeninė prekyba kaitinamuoju tabaku pernai didėjo 27,3 proc.  

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto pernai atliktas tyrimas parodė, kad veiksniai, nulėmę pasirinkimą pradėti vartoti elektronines cigaretes arba kaitinamojo tabako gaminius, buvo draugų, kolegų ar kitų asmenų, kurie rūkė naujoviškus bedūmius kaitinamojo tabako gaminius, pavyzdys (30,6 proc.) ir galimybė įsigyti įvairių skonių ir kvapų gaminius (28,3 proc.). 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

Atrodo sedi klaunai valdzioje ir galvoja kaip cia dar kazka uzdrausti. Nenori nerukyk, niekas nevercia gi.

ja ja naturlich

Atstokit jus viena karta nuo to tabako!!! Alkoholis visokiu rusiu ir skoniu upemis ir be jokiu ispejamu zenklu, o cia mat uzkliuvo... Sedi kruva buvusiu alkasu ir sprendzia uz visus. Europos komisija mat. O kas ta europpos komisija? Kaz kokiu lobistu hebra, kas kam gyliau ikas, kas daugiau orkatu gaus...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS