Seimas linkęs pritarti, kad kompensacijų prašytojų turtas vėl būtų vertinamas | Diena.lt

SEIMAS LINKĘS PRITARTI, KAD KOMPENSACIJŲ PRAŠYTOJŲ TURTAS VĖL BŪTŲ VERTINAMAS

 Į priekį stumiasi įstatymo pataisos, numatančios, kad būtų grąžintas kompensacijų už šildymą bei kitų socialinių išmokų gavėjų turto vertinimas.

Turtas vėl būtų vertinamas prieš prasidedant 2023-2024 metų šildymo sezonui.

Už tokias Piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams įstatymo pataisas sekmadienį per svarstymo stadiją balsavo 88 Seimo nariai, prieš buvo keturi parlamentarai, susilaikė 21 politikas.

Seime turės būti surengtas dar vienas balsavimas, kad įstatymas būtų priimtas. Po to jį turės pasirašyti prezidentas Gitanas Nausėda.

Pataisas teikusios Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) atstovai teigia, kad grąžinti iki koronaviruso pandemijos galiojusią tvarką prašė savivalda, pastebėjusi, kad pašalpų ateina prašyti ir tie asmenys, kurie turi daug nekilnojamojo turto.

Ministerijos duomenimis, dėl turto nevertinimo kompensacijų gavėjų per praėjusį šildymo sezoną padaugėjo 27 tūkstančiais.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė Seimo posėdyje sakė, kad priėmus įstatymą galimybė savivaldybėms įvertinti individualias situacijas išliks.

„Jeigu žmogus gauna mažas pajamas ir turi sodo namelį ar miško gabalą, kuris jam negeneruoja jokių pajamų, savivaldybė tai įvertins ir kompensaciją žmogui galės skirti“, – sakė ministrė.

Pasak jos, šiuo metu savivaldybės negali neskirti paramos net akivaizdžiais atvejais, kai žmogus gauna papildomas pajamas iš turimo turto.

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Justas Džiugelis sakė, kad priėmus įstatymą atsiras daugiau socialinio teisingumo, nes parama bus skirta tiems, kam iš tikrųjų reikia, o ne apsukresniems gyventojams.

Seime svarstomi pakeitimai įsigaliotų nuo spalio 1 dienos, bet SADM nurodo, kad nauja tvarka būtų taikoma tiems prašymams, kurie būtų pateikti nuo rugsėjo. 

Kreipiantis dėl piniginės socialinės paramos pirmą kartą arba praėjus dvejiems metams po jos gavimo, tuo atveju, jeigu asmens ar šeimos turto vertė viršija normatyvą, tris mėnesius į tai nebus atsižvelgiama ir parama bus skiriama, numato pataisos.

SADM duomenimis, šiemet pirmą ketvirtį, palyginti tuo pačiu metu pernai, būsto šildymo ir vandens išlaidų kompensacijų gavėjų skaičius išaugo 1,9 karto iki 288 tūkst. žmonių.

Valstybės kompensacijos už šildymą nevertinant į jas pretenduojančių žmonių turto skiriamos nuo 2020-ųjų birželio, kai prasidėjo koronaviruso pandemija ir buvo paskelbta ekstremali situacija.

Vėliau Seimas įstatymu leido turto nevertinti iki 2024 metų balandžio pabaigos.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

keidanskas

Tarybiniais laikais kolektyvinis sodas reikalui esant irgi buvo prilygintas dideliam turtui.Iš šuns būdą įvertindavo pinigais.Viskas grįžta.Visos stovinčios ar vos riedančios ubagų lupenos bus įskaičiuotus į baisinį vergo turtą ir jam paprašius kompensacijos už vos drungnus radiatorius,žmogui bus atkišta špyga.O kaip kitaip teisėjams ir prokurorams pakelt jų apetitus netenkinančias algas.

Vertink

nevertines,o pasipelno tik "nusipelniusieji".

SUSIJUSIOS NAUJIENOS