Seimas linkęs pritarti pokyčiams dėl Lietuvos banko įgaliojimų | Diena.lt

SEIMAS LINKĘS PRITARTI POKYČIAMS DĖL LIETUVOS BANKO ĮGALIOJIMŲ

Seimas po svarstymo pritarė Lietuvos banko įstatymo pakeitimo projektui, kuriuo siūloma, kad Lietuvos bankas ir asmuo, kuriam ketinama taikyti poveikio priemonę už finansų rinką reguliuojančių teisės aktų pažeidimus, galėtų išspręsti klausimą sudarant administracinį susitarimą.

Už Finansų ministerijos inicijuotą projektą po svarstymo balsavo 74, susilaikė du, prieš balsavusių parlamentarų nebuvo. Seimas dėl šio projekto turės balsuoti dar vieną kartą priėmimo stadijoje.

Teigiama, kad įstatymo projektą paskatino palaipsniui kintantis finansų rinkos priežiūros paskirties ir modelio suvokimas, kuris skatina ieškoti būdų, kaip tokiuose finansų rinkos priežiūros santykiuose, kuriuose atsiranda tam tikra konfrontacija tarp priežiūros institucijos ir prižiūrimo asmens, galėtų būti išlaikomi pasitikėjimu bei orientacija į pažeidimų prevenciją grindžiami santykiai.

Siekiama asmenis skatinti prisidėti prie pagrindinio priežiūros institucijos veiklos tikslo – veiksmingos, skaidrios ir patikimos finansų rinkos veikimo užtikrinimo – ir išvengti ilgai trunkančių bei teisinį neapibrėžtumą sukuriančių ginčų teismuose.

2022 metais Lietuvos bankas pritaikė 43 poveikio priemones, iš kurių 7 buvo apskųstos, o 2023 metais – 44 poveikio priemones, iš kurių 9 buvo apskųstos. Taigi apie 20 procentų Lietuvos banko pritaikytų poveikio priemonių buvo apskųsta kiekvienais iš minėtų metų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Tauta

Lietuva nebeturi jokio banko. Tai pasityciojimas is zmoniu.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS