Seimas nekeičia įmonių pavadinimų sudarymo taisyklių | Diena.lt

SEIMAS NEKEIČIA ĮMONIŲ PAVADINIMŲ SUDARYMO TAISYKLIŲ

Seimas kol kas nekeičia įmonių pavadinimų sudarymo taisyklių.

Seimas ketvirtadienį Ekonomikos ir inovacijų ministerijai grąžino tobulinti Civilinio kodekso ir Valstybinės kalbos įstatymo pataisas, kuriomis ministerija siūlė keisti dabartinę pavadinimų sudarymo tvarką – leisti rašyti įmonių pavadinimus ne tik lietuvių, bet ir užsienio kalba. 

Už tai balsavo 53 parlamentarai, prieš – 6, o susilaikė 10.  

Jeigu Seimas būtų pritaręs nuo 2017 metų spalio svarstomoms pataisoms, Lietuvoje būtų galima įmonių pavadinimuose naudoti x, q bei w raides.  

Šiuo metu įmonių pavadinimai turi būti sudaromi tik lietuvių kalba, tačiau užsienio kapitalo įmonėms leidžiama tai daryti ir kita kalba. Galimi lietuvių kalboje vartojami tarptautiniai žodžiai, įvairūs dūriniai ir junginiai, dirbtiniai žodžiai, sudaryti su skirtingomis darybos priemonėmis: priešdėliais, priesagomis, galūnėmis“.

Išimtis taikoma ir bendrovėms, įrodančioms, kad turi glaudžius ryšius su partneriais užsienyje ir ten prekiauja ar tiekia produkciją. 

Įmonių pavadinimuose naudoti tik lotyniškas raides Seimui siūlyta prieš kelerius metus, tačiau tuomet parlamentarai idėją atmetė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS