Seimas nepritarė laikinai sumažinti GPM, tačiau palaikė NPD didinimą | Diena.lt

SEIMAS NEPRITARĖ LAIKINAI SUMAŽINTI GPM, TAČIAU PALAIKĖ NPD DIDINIMĄ

Seimas antradienį po svarstymo nepritarė šalies vadovo Gitano Nausėdos siūlymui laikinai sumažinti gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifą, tačiau palaikė neapmokestinamųjų pajamų dydžio (NPD) padidinimą nuo 350 iki 400 eurų šiemet.

Už tai balsavo 78 Seimo nariai, prieš – 2, susilaikė – 4.

„Vieni iš argumentų – tai labai didelė suma, svyruoja nuo 300 iki 400 mln. eurų. Jei ši nuostata išliktų ir kitąmet, reikėtų skaičiuoti 700-800 mln. eurų biudžeto praradimų. Tai ne tik valstybės biudžeto, bet ir savivaldybių biudžetų praradimai. Savivaldybes pastatytume į labai sudėtingą situaciją, žinant, kad visi biudžetai šiemet jau suplanuoti“, – Seime sakė Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininkas Valius Ąžuolas.

Liberalas Simonas Gentvilas apgailestavo, kad nebuvo pritarta GPM tarifo mažinimui, tačiau pasidžiaugė NPD didėjimu, ragindamas daugiau skatinti dirbančiuosius.

„Ateitis parodys, kieno sprendimai buvo teisingi. (...) Valdžia dalina 200 eurų pensinio amžiaus gyventojams, nesvarbu, ar tai turtingas senjoras, ar skurde gyvenantis. Valdžia dalina tiesiogines išmokas vaikams. (...) Matėme milžinišką pinigų lietų, o štai yra aktyvi prezidento pozicija paremti tuos, kurie dirba, ir juos įgalinti, kad darbas yra tikras būdas užsidirbti gyvenimui, o ne maloninga valdžia, kuri perveda.

Tai labai apmaudu, kad nebuvo pritaikytas lengvatinis tarifas dirbantiesiems, smagu, kad yra pritarta NPD didinimui, bet jei norime dirbančios Lietuvos, kuri žengtų iš krizės ne per išmokų sistemą, o pasitikėdama savimi, kartu su darbdaviais eitų į priekį, tai reikia skatini dirbančiuosius“, – sakė S. Gentvilas.

Mes išsiskiriame ES savo socialine nelygybe ir per dideliu darbo apmokestinimu.

Parlamentaras Povilas Urbšys nuogąstavo, kad socialinė atskirtis po krizės augs.

„Kiti metai bus sunkiausi ir atskirtis tik didės, emigracijos mastai išaugs. Mes išsiskiriame ES savo socialine nelygybe ir per dideliu darbo apmokestinimu. Prezidento siūlymas buvo orientuotas padėti spręsti šią problemą. Jūs lengva ranka numojote, nes jums svarbiausia dabar apdalinti pinigine doze prieš rinkimus, bet kokia kaina juos laimėti, o po to – kaip Dievas duos“, – sakė Povilas Urbšys.

„Vietoje to, kad žmonėms suteiktumėte galimybę mažiausiai uždirbantiems užsidirbti papildomai 50 ar 100 eurų, jūs jiems duosite 7 eurus ir liepsite džiaugtis“, – pridūrė jis.

Šis įstatymas įsigaliotų liepos 1 dieną ir galiotų iki gruodžio 31 dienos.

Prezidentas siūlė laikinai sumažinti GPM tarifą visoms pajamoms iki 3 vidutinių darbo užmokesčių nuo 20 iki 15 proc. Vyriausybė šiam siūlymui taip pat nebuvo pritarusi.

Gairės: Seimas, NPD, GPM, Vyriausybė, LNK1
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS