Seimas pradeda svarstymus dėl mokėjimų grynaisiais apvalinimo | Diena.lt

SEIMAS PRADEDA SVARSTYMUS DĖL MOKĖJIMŲ GRYNAISIAIS APVALINIMO

Seimas antradienį priėmė svarstyti siūlymą apvalinti prekių ir paslaugų krepšelio galutinę sumą ir taip pamažu atsisakyti 1 ir 2 centų monetų.

Už tai, kad Atsiskaitymų grynaisiais pinigais apvalinimo įstatymo pataisos būtų svarstomos, balsavo 62 Seimo nariai, o susilaikė aštuoni. Toliau jas Seimas svarstys pavasarį. 

Dėl šių pakeitimų savo išvadą dar turės pateikti Europos Komisija.  

Kainas apvalinti numatoma nuo 2025 metų gegužės, kai verslas jau bus prisitaikęs dirbti su išmaniaisiais kasos aparatais.

Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mindaugas Lingė teigė, kad 1 ir 2 centai sudaro 58 proc. visų monetų.  

Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ atstovas Tomas Tomilinas teigė nepalaikantis apvalinimo idėjos.

„Kažkas po centą moka už maišelius, kažkas metą į taupyklę. Daug žmonių taupo kiekvieną centą“, – sakė T. Tomilinas.  

Apvalinimas nebus naudojamas atsiskaitant negrynaisiais pinigais, keičiant valiutą, pervedant grynuosiu pinigus, grynųjų įmokėjimui į mokėjimo sąskaitą ir grynųjų pinigų išėmimui.

Numatoma, kad galutinė pirkinio suma būtų apvalinama tik atsiskaitant grynaisiais iki artimiausio 5 centų kartotinio: suma, kuri baigtųsi 1 arba 2, taip pat 6 arba 7 centais, būtų apvalinama į mažesnę pusę – iki 0 arba 5 centų, o jeigu baigtųsi 3 ir 4 centais ar 8 ir 9 centais – į didesnę pusę iki 5 arba 10 centų.

Apvalinimas Lietuvoje jau yra taikomas atsiskaitant už kurą – jo kainos nustatomos po kablelio esant trims skaičiams, o kasoje mokant – dviem.   

Šešiose Europos Sąjungos valstybėse siekiant atsisakyti vieno ir dviejų centų monetų galutinė prekių suma jau yra apvalinama.  

 

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Jule

Tai aritmetika pradėsim, trys, keturi ir tt..., lai protai laužo galvas, keičia visą matematinę sistemą

Taip,

o kaip bus apvalinami vienkartiniai HPPE polietileno maišeliai parduotuvėse: į 0, ar kitaip?

Pilietis

Tokios dideles šalys kaip vokietija ar prancuzija net nesvarsto tokio varianto,o musu valdžia ir taip nustekenus žmones dar bando liaudiškai tariant- iš ubago atimt lazda

SUSIJUSIOS NAUJIENOS