Seimas spręs, ar didinti tėvystės, vaiko priežiūros, ligos išmokas | Diena.lt

SEIMAS SPRĘS, AR DIDINTI TĖVYSTĖS, VAIKO PRIEŽIŪROS, LIGOS IŠMOKAS

Seimas spręs, ar didinti motinystės, tėvystės ir vaiko priežiūros, ligos išmokas bei kompensuojamuosius uždarbius.

Seimui antradienį pateiktos tai numatančios Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo bei Nedarbo socialinio draudimo įstatymo pataisos. 

„Pastebėjome, kad tie asmenys, kurie dirbo, mokėjo mokesčius, kartais gauna mažesnes socialinio draudimo motinystės, tėvystės ar vaiko priežiūros išmokas nei tie, kurie nedirbo ir išmokas gauna iš piniginės socialinės paramos“, – pristatydama pataisas teigė socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

Pasak jos, pakeitimais siūloma didinti minimalias motinystės, tėvystės, vaiko priežiūros išmokas 92 eurais – nuo 276,3 iki 368,5 euro „į rankas“.

M. Navickienės teigimu, šis pakeitimas paliestų apie 5 tūkst. mažas pajamas gaunančių šeimų.

Ji teigė, kad „Sodros“ išmokų lubos nesikeis, dėl to kol kas nediskutuojama. M. Navickienės teigimu, tai pareikalautų didelių biudžeto išlaidų.

Anot ministrės, jeigu lubos būtų didinamos nuo dabar galiojančių dviejų iki trijų vidutinių darbo užmokesčių (VDU), biudžete tam reikėtų numatyti papildomai 14,6 mln. eurų, o jeigu – iki penkių VDU – apie 18 mln. eurų.

„Tos sumos ganėtinai reikšmingos“, – tvirtino M. Navickienė. 

Asmenims, gaunantiems minimalią vaiko priežiūros išmoką, siūloma leisti dirbti iš dalies ir nemažinti jų išmokos, kai ji ir pajamos neviršija minimalios algos – dabar 840 eurų.

Maksimalus kompensuojamasis uždarbis būtų didinamas tuo atveju, kai asmuo dirba ir gauna vaiko priežiūros išmoką ir kitos pajamos neviršytų penkių VDU, arba 9435 eurų.

Be to, socialinio draudimo įmokų bazės siūloma netaikyti atskirai kiekvienoje darbovietėje gautoms pajamoms, kai kompensuojamasis uždarbis apskaičiuojamas pagal draudžiamąsias pajamas, gautas keliose darbovietėse.

Taip pat siūloma pailginti ligos išmokos mokėjimą savanoriškai besigydantiems nuo priklausomybių – nuo 28 iki 40 dienų, leisti ją gauti ne vieną, o du kartus per metus, mokėti ne tik gydantis stacionare, bet ir dienos stacionare.

Numatoma pailginti ir bendruosius ligos išmokos mokėjimo terminus: slaugantiems vaikus iki 14 metų – 21 dieną vietoj 14 dienų, slaugantiems suaugusius šeimos narius – 14 dienų vietoj 7 dienų, slaugantiems vaikus, kuriems nustatytas sunkus neįgalumo lygis, išmoką mokėti ir jei vaikai slaugomi ambulatoriškai.

Minimalių motinystės, tėvystės ir vaiko priežiūros išmokų dydžių padidinimui iš „Sodros“ biudžeto antrąjį šių metų pusmetį reikėtų 1,75 mln. eurų, o 2024 metais – apie 14,27 mln. eurų: iš jų 3,5 mln. eurų šių išmokų padidinimui ir 10,77 mln. eurų pakeitimams dėl ligos išmokos.

Pakeitimai dėl tėvystės vaiko priežiūros išmokų įsigaliotų nuo šių metų liepos. Nuo kitų metų pradžios įsigaliotų nuostatos dėl minimalių ir maksimalių kompensuojamųjų uždarbių ir ligos išmokų.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

kaži

ar ožiuko pimpuką kaip anksčiau greit suranda ar dabar pasišviest su prožektu reik?

Kad jie

temoka didinti sau!

taip yra

as cia gal seimui neprimtina tema bet zmonems labai reikalinga visur viskas kyla kainos bet kodel niekas nepasiulo nei vienas Ministras pakelti laidojimo pasalpa o jug ten irgi viskas brangsta dar kaip kokios ten kainos yra aciu gal kas pagalvosite

SUSIJUSIOS NAUJIENOS