Seimas leido auginti daugiau pluoštinių kanapių | Diena.lt

SEIMAS LEIDO AUGINTI DAUGIAU PLUOŠTINIŲ KANAPIŲ

Seimas leido Lietuvoje auginti daugiau pluoštinių kanapių, sodinti daugiau šių augalų veislių.

Už tokias Vyriausybės inicijuotas Pluoštinių kanapių įstatymo pataisas ketvirtadienį balsavo 78 Seimo nariai, prieš buvo 16, o 13 susilaikė. 

Laisvės frakcijos atstovė Ieva Pakarklytė tikino, kad pataisos leis stiprinti pluoštinių kanapių gaminių pramonę Lietuvoje, o verslininkai galės auginti daugiau šių augalų.

„Pluoštinė kanapė yra perspektyvi medžiaga ir ja verslininkai ir ūkininkai augina, dar galime stiprinti šią industriją“, – Seimo posėdyje teigė I. Pakarklytė.

„Valstietis“ Gintautas Kindurys piktinosi, kad pataisomis didinama leistina psichiką veikiančios medžiagos  tetrahidrokanabinolio (THC) koncentracija.

„Tai tas pats, jeigu kalbėdami apie hibridinius automobilius leistume juose naudoti taršesnius ir galingesnius benzininius ar dyzelinius variklius sakant, kad jie geriau važiuos. Tai neturi įtakos produktų kokybei, tai neaišku, kam tai reikalinga“, – kalbėjo G. Kindurys. 

Lietuvos regionų frakcijos narė Agnė Širinskienė aiškinosi, kuo skirsis marškiniai ar kelnės, pasiuvus iš kanapių, turinčių skirtingą THC kiekį. 

Kaimo reikalų komiteto pirmininkas liberalas Viktoras Pranckietis siūlė „nebemaišyti braškių su serbentais – pluoštinių kanapių su narkotinėmis“, nes, anot jo, tai du skirtingi augalai.

Tuo metu valstietis Dainius Kepenis tvirtino priešingai – pasak jo, iš kanapių narkotikus išgaunantys žmonės teigia, kad visi šie augalai yra vienodi, skiriasi tik jų apdorojimo ir paruošimo technologijos.

Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ atstovas Kęstutis Mažeika prognozavo, kad nė vienas pluoštines kanapes auginsiantis ūkininkas nerizikuos ir neįterps į šių augalų augimvietes haliuciogeninį poveikį turinčių kanapių. 

Pakeitimai įsigalios nuo sausio, išskyrus reikalavimus, susijusius su THC. Nuo kitų metų gegužės bus galima atsivežti sėklų ir auginti pluoštinių kanapių veisles, kuriose THC kiekis sudarytų ne daugiau kaip 0,3 proc.(dabar – 0,2 proc.). Pluoštinių kanapių gaminiuose THC riba nekeičiama ir lieka 0,2 procento.

Taip pat nebus reikalaujama, kad tiekiant rinkai gaminius būtų pateikiama laboratorinių tyrimų išvada dėl THC kiekio.

Pluoštinių kanapių augintojai sodininkystei galės auginti jas ne didesniame kaip 10 arų plote sėjant iki 20 sėklų į arą, tik atvirame grunte, o uždarame grunte ar laboratorijose būtų galima auginti tik mokslo institucijoms moksliniais eksperimentiniais, selekcijos tikslais ir su specialiu leidimu. 

Nustačiusias, kad įmonės pluoštines kanapes gamina be leidimo, ne vėliau kaip kitą darbo dieną jos privalės apie tai informuoti Policijos departamentą. Už tvarkos pažeidimus įmonėms būtų skiriamos nuo 500 iki 1 tūkst. eurų baudos.

Be to, produkcijos gamintojai ir platintojai įpareigoti ant pakuočių nurodyti galutinę vartojimo paskirtį ir būdą.

Lietuvoje nuo 2021 metų lapkričio leidžiama gaminti produktus ne tik iš kanapių sėklų ir pluošto, bet ir iš kitų šio augalo dalių, taip pat jais prekiauti, tačiau iki šiol nebuvo nei tokios gamybos, nei žaliavų tyrimų ir kontrolės taisyklių.

Iki 2021-ųjų lapkričio Lietuvoje kanapių aliejų, ekstraktų ir tinktūrų produkcija buvo traktuojama kaip narkotikų gamyba. Perdirbti ne tik pluoštinių kanapių sėklas ir pluoštą, bet ir visas augalo dalis, Seimas leido 2021-ųjų birželį.

Europos Komisija yra priekaištavusi Lietuvai, norinčiai iš pluoštinių kanapių išgaunamą THC naudoti maisto ir kai kurių kitų produktų gamyboje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS