Seimas spręs, ar palengvinti sąlygas ilgesnėms darbuotojų atostogoms | Diena.lt

SEIMAS SPRĘS, AR PALENGVINTI SĄLYGAS ILGESNĖMS DARBUOTOJŲ ATOSTOGOMS

Seimas spręs, ar nebereikalauti nepertraukiamo darbo stažo suteikiant papildomas atostogas už ilgą darbą vienoje darbovietėje.

Seimas ketvirtadienį priėmė svarstyti tai numatančią Darbo kodekso pataisą: už balsavo 79 Seimo nariai, prieš buvo du, o 32 susilaikė. Toliau pataisos bus svarstomos pavasarį.

Prieš svarstymus Seime išvadą šiuo klausimu turės pateikti Trišalė taryba.

Pataisų autorius socialdemokratas Gintautas Paluckas aiškino, kad dabartinė tvarka netobula, nes neįvertinamas žmonių mobilumas ir privačiame, ir viešajame sektoriuje: darbuotojai perkeliami į antrines įmones steigiant filialus, kurie formaliai nėra ta pati įmonė.

„Kartais darbuotojai yra perdarbinami tos pačios grupės kitose ar naujose įmonėse“, – Seime teigė G. Paluckas.

Pasak jo, tokie darbuotojai dėl formalaus reikalavimo, kad darbo stažas būtų nepertraukiamas, netenka teisės į papildomas kelių dienų atostogas. Jis taip pat pabrėžė, kad daug žmonių padirbę įmonėje iš jos išeina, o paskui grįžta vėl – tada nepertraukiamas stažas vėl nutrūksta.  

Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Andrius Romanovskis BNS yra sakęs, kad 2016 metais Seime svarstant naująjį Darbo kodeksą toks papildomų atostogų dienų „bonusas“ už ilgalaikį darbą vienoje įmonėje buvo verslo kritikuojamas, siūlyta iš viso to atsisakyti. 

Lietuvos buhalterių ir auditorių asociacijos prezidentė Daiva Čibirienė yra sakiusi, jog nepertraukiamo darbo stažo reikalavimas yra perteklinis, nes darbdaviai sugalvoja skatinimo priemones darbuotojams išsaugoti.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkės Ingos Ruginienės teigimu, šis pokytis paliestų labai nedaug žmonių, kurie pas tą patį darbdavį įsidarbina po kelis kartus.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Gana pjudyti zmones!

Tokiu budu tik skatinama nelygybe ir priespriesa darbo kolektyvuose.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS