Seimas spręs, ar verslui lengvinti ginklų dalių gamybą | Diena.lt

SEIMAS SPRĘS, AR VERSLUI LENGVINTI GINKLŲ DALIŲ GAMYBĄ

Seimas spręs, kokiais atvejais ginklų dalių gamybą įtraukti į nelicencijuojamų veiklų sąrašą.

Seimas ketvirtadienį priėmė svarstyti trijų dešimčių valdančiųjų ir opozicijos atstovų parašais paremtas Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymo pataisas, kuriomis siekiama išskirtines sąlygas taikyti, kai Europos įmonė Lietuvoje gamintų ne visas pagrindines ginklo dalis, kurios būtų jau licencijuotos, ir jas tiektų kitam ginklų gamintojui.

Seime toliau pakeitimai bus svarstomi gegužės 9-ąją. Jeigu būtų priimtos, pataisos įsigaliotų nuo rugsėjo.  

Kaip sakė ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė, šis siūlymas yra dar viena iniciatyva, kuria siekiama stiprinti Lietuvos gynybos pramonę.

„Tikiuosi, reikšmingai pakeisime ir Lietuvos saugumą, ir ekonominę situaciją“, – teigė ministrė, pristatydama projektą Seime.

 A. Armonaitės teigimu, pataisos padės dronų ir ginklų komponentų gamintojams augti ir įsitvirtinti pasaulio rinkose.

„Panaikiname dalį licencijų. Jeigu Europos gamintojas gamina komponentą jau licencijuotą tiekėjui, tas komponentas Lietuvoje bus nelicencijuojamas. Neišskiriame kapitalo – ir lietuviškos, ir užsienietiškos įmonės, veikiančios Lietuvoje, kurios gamina komponentus, jau licencijuotiems, pavyzdžiui, Europos tiekėjams, tiems komponentams nebereikės licencijų“, – sakė politikė.

„Ir tai yra gana didelis pakeitimas, kuris sutaupys laiko, pinigų, resursų ir paspartins augimą“, – pridūrė ji. 

Taip pat, pasak ministrės, pataisomis supaprastinamos testavimų ir technologijų išbandymų sąlygos, siekiama mažinti biurokratinius barjerus, susijusias su įdarbinimu.

Jos teigimu, projektais taip pat siūloma įpareigoti tiekėjus, iš kurių Lietuva įsigytų ginkluotę ar technologijas, steigti Lietuvoje įmones, kad produktų techninė ir garantinė priežiūra būtų atlikta šalyje.

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Ubagai

privalo apmoketi ponu zaislus!

Anonimas

ber juk darmai nieko nedarote kodėl turi būt lengvatos.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS