Darbą paliekantiems „Belorus“ darbuotojams – vienkartinės išmokos | Diena.lt

DARBĄ PALIEKANTIEMS „BELORUS“ DARBUOTOJAMS – VIENKARTINĖS IŠMOKOS

Druskininkuose veikiančiai Baltarusijos valstybinei sanatorijai „Belorus“ pritaikius Europos Sąjungos sankcijas, darbą šioje įstaigoje paliekantys žmonės galės gauti vienkartinę tikslinę išmoką.

Tokį sprendimą ketvirtadienį priėmė Seimas. Už įstatymą balsavo 107 Seimo nariai, vienas susilaikė.

Į naują išmoką galės pretenduoti tie „Belorus“ darbuotojai, kurie į darbą buvo priimti iki praėjusių metų pabaigos, o jį palieka šiemet. Ją gautų tiek darbdavio iniciatyva atleisti, tiek patys darbą palikę žmonės, tiek nutraukę darbo sutartį šalių susitarimu.

Sanatorijai subsidijų mokėjimas bus nutrauktas.

Pinigai bus išmokami ne vėliau kaip per 20 darbo dienų nuo jų atleidimo dienos. Išmoką teks  grąžinti, jeigu „Belorus“ su darbuotoju per tris mėnesius po atleidimo sudarys naują darbo sutartį.

Sankcijų taikymo išmoka bus 77,58 proc. dviejų darbuotojo vidutinių darbo užmokesčių dydžio, bet ne daugiau kaip 2890 eurai.

Darbuotojams, kurie įmonėje nebus išdirbę 12 mėnesių, išmoka sieks jų pajamų vidurkį. Jiems taip pat bus taikomos 2890 eurų lubos.  

Iš beveik 400 sanatorijoje dirbančių žmonių apie 350 yra Lietuvos piliečiai.

Seimas ketvirtadienį taip pat uždraudė Lietuvos įmonėms, kurioms pritaikytos ES sankcijos, skirti subsidijas už prastovas. Tokios įmonės negalės būti remiamos ir kitais būdais – jos negaus įdarbinimo paramos, lėšų darbo vietoms steigti ar įdarbinimui pagal pameistrystės sutartį.

„Belorus“ atvejis yra pirmasis Lietuvos istorijoje, kai šalyje veikiančiai įstaigai pritaikomos tarptautinės sankcijos. Jas pritaikius, gruodžio viduryje bankas „Swedbank“ įšaldė sanatorijos sąskaitas.

Registrų centro duomenimis, sanatorija „Belorus“ priklauso Baltarusijos prezidento reikalų valdybai. Jai vadovauja Viktoras Šeimanas. Prezidento reikalų valdyba tiesiogiai pavaldi A. Lukašenkai.

ES 2020 metų pabaigoje įvedė sankcijas Vyriausiajai ūkio valdybai (GHU), kuri yra tiesiogiai pavaldi Baltarusijos prezidento reikalų valdybai.

Pats V. Šeimanas į ES sankcijų sąrašus įtrauktas daugiau nei prieš dešimtmetį.

Sąskaitas įšaldęs „Swedbank“ bankas nedetalizuoja, kokiu tiksliai pagrindu toks sprendimas buvo priimtas.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

To klp

Aha Tik broilerinas su Tichanovskaja jas pasiule. O ES pasiraše:) Jus broileriai ant tiek buki kad net nesugebat paskaičioti pora žingsniu i prieki. Stebek kaip jav iveda sankcijas. jai suprasi:)

A

Zmones eina dirbt kur yra darbo ir nesvarbu uzsienio imone ar ne,jai toks gudras ar gudra,atvaziuok y Druskinikus pabandyk susirast darba,o po to cia kliedek nesamones.

tokiu

pat pavyzdziu reiktu vadovautis, seimunams ismokant iseitines.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS