Seimas sugriežtino virtualią prekybą rūkalais ir alkoholiu iš užsienio | Diena.lt

SEIMAS SUGRIEŽTINO VIRTUALIĄ PREKYBĄ RŪKALAIS IR ALKOHOLIU IŠ UŽSIENIO

Seimas nuo 2023 metų leido blokuoti elektroninių cigarečių ir alkoholio prekybą internetu, kai pardavėjai įsikūrę užsienyje.

Taip siekiama apsaugoti Lietuvos rinką nuo e. cigarečių su skoniais ir kvapais. Tikimasi, kad šie rūkalai bus mažiau prienami nepilnamečiams.  

Seimas ketvirtadienį priėmė tai numatančias konservatoriaus Vytauto Kernagio parengtas Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pataisas: už balsavo 93 Seimo nariai, prieš buvo trys, o 13 susilaikė. 

„Valstietis“ Aurelijus Veryga pabrėžė, kad pataisas paskatino situacija rinkoje, kai nuo liepos uždraudus prekiauti e. cigaretėmis su skoniais ir kvapais jų prekyba nenutrūko.

„Dalis pardavėjų elgiasi iš tiesų visiškai neatsakingai perkeldami savo elektronines parduotuves į kitų šalių serverius, tokiu būdu apsunkindami tarnyboms galimybes kontroliuoti. Gerai, kad projektas atsirado, kad mūsų kontroliuojančioms institucijoms bus suteiktos tam tikros galimybės, kurios jau galioja kitose srityse. Ir tikėtina, kad priėmus šitą sprendimą, matysime efektyvesnę šitų reiškinių kontrolę“, – teigė jis.

Tuo metu Regionų frakcijos narys Remigijus Žemaitaitis abejojo pataisų efektyvumu: „Keista, kad XXI amžiuje, kada turime neuždarytas sienas, bandome tokias nesąmones daryti“.

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas galės įpareigoti viešojo elektroninių ryšių tinklo paslaugų teikėjus skubiai pašalinti skleidžiamą Lietuvos rinkai skirtą tabako ar alkoholio gaminių ir su jais susijusių prekių reklamą ar informaciją apie nuotolinę prekybą rūkalais.  

V. Kernagis įsitikinęs, kad tokie papildomi ribojimai reikalingi, nes prekybininkai visais įmanomais būdais bando apeiti dabartinius ribojimus.

Seimas nuo šių metų liepos yra uždraudęs įvairių skonių e. cigaretes – leidžiama prekiauti tik tabako skonio ir kvapo rūkalais. Prekyba e. cigaretėmis nepilnamečiams ir internetu irgi draudžiama, tačiau, V. Kernagio teigimu, nepilnamečiai šiuos rūkalus internetu gali pirkti nevaržomai.

Vartotojų teisių apsaugos tarnybos (VVTAT) užsakymu iš Danijoje ištirtų 16 bandinių 15-oje buvo nustatyti ne tabako, o kiti kvapai. Tarnyba šių e. cigarečių pardavėjų paprašė iki gruodžio 6-osios pateikti informaciją apie tolesnius žingsnius, taip pat kiek tokių cigarečių parduota, koks jų likutis, ar jis bus naikinamas, ar jos bus išimtos iš rinkos. 

Elektroninių cigarečių asociacijos atstovas Saulius Aviža Seime šią savaitę abejojo Danijoje atliktais tyrimais.   

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

bet

rusija taip pat imasi tokių pat veiksmų prieš liaudį

SUSIJUSIOS NAUJIENOS