V. Šapoka: GPM lengvatą už studijas galima būtų dar išplėsti | Diena.lt

V. ŠAPOKA: GPM LENGVATĄ UŽ STUDIJAS GALIMA BŪTŲ DAR IŠPLĖSTI

Seimui pradėjus svarstymus, ar nuo 2021 metų leisti susigrąžinti dalį sumokėto gyventojų pajamų mokesčio (GPM) už ne pirmas profesinio ar aukštojo mokslo studijas, finansų ministras sako, kad lengvatą ateityje būtų galima dar labiau išplėsti.

Vilius Šapoka tvirtina, kad lengvata galėtų galioti ir neformaliam suaugusiųjų švietimui. 

„Klausimą ateityje tikrai galima svarstyti, pradėti nuo šio žingsnio, nes nuogąstavimų iš įvairių kontroliuojančių institucijų dėl neformalaus švietimo esame gavę tikrai labai daug“, – antradienį Seime teigė V. Šapoka, atsakydamas į „valstiečio“ Tomo Tomilino klausimą dėl platesnio lengvatos taikymo. 

T. Tomilinas aiškino, kad lengvatos neformaliam švietimui reikia, nes čia yra „labai didelis atsilikimas“.

„Tikrai paslaugų teikėjų yra labai nemažai, žinoma, su kontrole būtų daug problemų, bet gal reikėtų žengti ir šį žingsnį“, – tvirtino T. Tomilinas. 

GPM lengvata už ne pirmas studijas siekiama paskatinti žmones greičiau persikvalifikuoti ar keisti profesiją. Tikimasi, kad lengvata pasinaudotų ir vyresnio amžiaus žmonės.

Seimas antradienį po pateikimo priėmė svarstyti tokias Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pataisas: už balsavo 73 Seimo nariai. Toliau pakeitimus Seimas svarstys lapkričio 10-ąją.

Pasak finansų ministro, dėl tokios lengvatos biudžetas kasmet negautų apie 2 mln. eurų pajamų.

„Ši priemonė tikrai turėtų duoti naudos tiek gyventojams, tiek šalies ekonomikai, tiek ateityje tų pačių pajamų surinkimui“, – teigė pataisas pristatydamas ministras. 

Dabar GPM lengvata leidžia susigrąžinti išlaidas už profesinį mokymą ar studijas, bet tik įgyjant pirmą aukštąjį išsilavinimą arba profesinę kvalifikaciją – už pirmą bakalauro, magistro, doktorantūros, aspirantūros laipsnius ar jų nesuteikiančias studijų programas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS