Seimas – už savivaldybių vidaus sandorius | Diena.lt

SEIMAS – UŽ SAVIVALDYBIŲ VIDAUS SANDORIUS

Parlamentarai nelinkę savivaldybėms ir jų valdomoms įmonėms uždrausti vidaus sandorius.

Seimas antradienį nepritarė konservatorės Agnės Bilotaitės siūlymui tokius sandorius uždrausti.

Už parlamentarės pataisas balsavo 25, prieš – 38, susilaikė 37 Seimo nariai. Galutinį sprendimą Seimas priims vėliau.

Ekonomikos ir inovacijų ministras „valstietis“ Virginijus Sinkevičius mano, kad kol kas nereikia uždrausti šių sandorių ir siūlė palaukti, ką dėl jų nuspręs Europos Sąjungos Teisingumo Teismas (ESTT). Į jį kreipėsi Lietuvos Aukščiausiasis Teismas, nagrinėjęs bylą dėl vidaus sandorio Kaune teisėtumo.

Viešųjų pirkimų įstatymas dabar numato, kad savivaldybės vidaus sandoris gali būti sudaromas tik išimtiniu atveju, kai perkant viešai, būtų neįmanoma užtikrinti nepertraukiamos paslaugos, geros kokybės ir prieinamumo.

Viešųjų pirkimų tarnybos duomenimis, 2018 metais vidaus sandorių skaičius sumažėjo apie 5,5 proc., bet jų vertė padidėjo apie 113 proc. Pernai 12 savivaldybių sudarė 32 apie 437 mln. eurų vertės vidaus sandorius, o 2017 metais – tiek pat savivaldybių – 12 daugiau kaip 16 mln. eurų vertės sandorių.

Valstybės įmonių vidaus sandorius Seimas uždraudė 2017 metų kovą.

Vidaus sandoriai valdžios dėmesį atkreipė paaiškėjus, kad „Lietuvos geležinkeliai“ galėjo neskaidriai pirkti paslaugas iš savo antrinių bendrovių.

Atsisakyti vidaus sandorių savivaldybėse anksčiau ragino Specialiųjų tyrimų tarnyba, Valstybės kontrolė, Konkurencijos taryba, Viešųjų pirkimų taryba, Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija.  

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS