Seimas užsimojo sureguliuoti sodininkų gyvenimą | Diena.lt

SEIMAS UŽSIMOJO SUREGULIUOTI SODININKŲ GYVENIMĄ

Kaip sureguliuoti santykius tarp tų, kurie apsigyveno mėgėjų soduose, ir tų, kurie čia atvyksta tik užsiauginti daržovių ar praleisti savaitgalį? Tokio darbo imasi Seimas, kuriam antradienį pateiktas Sodininkų bendrijų įstatymo pakeitimo projektas.

Jau šeštą patobulintą jo variantą antradienį Seimui pristačiusi parlamentarė Asta Kubilienė pastebėjo, kad žiniasklaida dažnai nušviečia įvairias čia kylančias konfliktines situacijas, o Seimo nariai nuolat sulaukia prašymų patobulinti teisinį reguliavimą.

Parlamentarų pastebėjimais, kiekvieno sodo situacija yra skirtinga, yra ir tokių, kurie yra visiškai integravęsi į miestus. Politikai įžvelgia taip pat didelę miestų ir rajonų savivaldybių konfrontaciją, nes kai kurie rajonai nenori prisidėti prie šių teritorijų tvarkymo, nes ten esą gyvena miesto žmonės.

Viena iš įstatymo pataisų autorių Seimo narė Rimantė Šalaševičiūtė sakė pati gyvenanti sodo bendrijos teritorijoje, kur nesutvarkytos gatvės, kyla daug problemų su tais, kurie nepageidauja būti bendrijų nariais ir mokėti mokesčius.

Nesileisti „į šito sovietinio relikto reanimaciją“ siūlė parlamentaras Linas Balsys.

„Vietoj to, kad atgaivintume mėgėjo sodo kategoriją, siūlau panaikinti kolektyvinę sodininkystę kaip tokią, nes tai sovietinis reliktas“, - ragino L. Balsys.

Kas yra sodininkas mėgėjas, mėgėjų sodininkystė ir kokia ūkinė - komercinė veikla yra galima mėgėjų sodo teritorijoje, siūloma reglamentuoti Sodininkų bendrijų įstatymo pakeitimu projektu.

Už projektą po pateikimo balsavo 53 Seimo nariai, prieš buvo 1, susilaikė 13. Projektas po svarstymo komitetuose į plenarinių posėdžių salę turėtų sugrįžti birželio 27 d.

Įstatyme siūloma įteisinti, kad „mėgėjų sodo teritorijoje ūkinė - komercinė veikla gali būti vykdoma tik laikantis teisės aktų, nedarant žalos asmenų turtui ir gyvenamajai aplinkai, nepažeidžiant sodininkų ir kitų asmenų gyvenimo, poilsio ir veiklos sąlygų bei sodo bendrijos vidaus tvarkos taisyklių“.

Pagal siūlomą projektą, „mėgėjų sodininkystė - veikla, kurios tikslas - sodo sklype susikurti aktyvaus poilsio ir gyvenimo sąlygas, išsiauginti ar pasigaminti žemės ūkio produktų (vaisių, uogų, daržovių, gėlių, bitininkystės ir kitų produktų), juos perdirbti ir vartoti savo reikmėms, taip pat tvarkyti kraštovaizdį ir naudotis juo rekreacijai, puoselėti ir tausoti jo išteklius“.

Sodininkas mėgėjas, pagal įstatymo pataisas, - fizinis asmuo, nuosavybės ar kitomis teisėmis valdomame žemės sklype užsiimantis mėgėjų sodininkyste.

Jei Seimas pritartų, įstatyme būtų įrašyta, kad „kitas asmuo - fizinis asmuo, kuris mėgėjų sodo teritorijoje įsigijo sodo sklypą ir nepageidauja tapti sodininkų bendrijos nariu, išstojęs iš sodininkų bendrijos arba iš jos pašalintas, taip pat juridinis asmuo, kuris nuosavybės ar kitomis teisėmis valdo sodo sklypą mėgėjų sodo teritorijoje“.

Pagal siūlomą įstatymo projekto redakciją, sodo namas - nesudėtingas poilsiui skirtas statinys, esantis sodo sklype, o vienbutis namas - vienai šeimai skirtas namas.

Naujai projektuojamiems mėgėjų sodų teritorijos vidaus keliams (gatvių juostoms) siūloma nustatyti minimalų plotį - 4,5 m.

Įstatymo pataisų rengėjų teigimu, šiuo metu nėra tinkamai sureguliuoti teisiniai santykiai tarp sodininkų bendrijų ir kitų fizinių ar juridinių asmenų, nėra aiškiai apibrėžtas ne sodininkų bendrijų narių statusas, jų teisės bei pareigos.

Rašyti komentarą
Komentarai (24)

,, gudručiui,,

Yra veikiantis SB įstatymas , paskaityk , o tik paskui svaičiok su tokia silpna galvele .... perduoti keliai ir ką ? Kaip rinkome taip ir renkame pinigus kelių remontui ) aš taip pat manau, kad tas pirmininkų ,, šeimų išlaikymas,, yra naudingas tik jiems , bet kol egzistuoja bendrijos , tol jie bus ... galima susirinkime ir mažinti jiems atlyginimus ne tik didinti )))

Kas rašinėja ? )

Įstatymas PADĖS sodininkams , o ne uždraus ))) Sodai yra ir Vokietijoje , o jau ten kokių draudimų , kad tik netrukdyti kaimynams yra , kaip ir gyvenant privačiame kieme . Džiaugiuosi , kad plečiamos sodininkų teisės . Kas dėl pirmininkų ir giminių ,, valdymo ,, mane taip pat stebina ....dituvos soduose pirmininko žmona kiek žinau taip dirba ...kam reikia pirmininkams sudaryti dviprasmiškas keliančias nepasitikėjimą bendrijomis situacijas ? Pasidaro šeimos ,, verslas,, ? Pirmininkus ir kitų dirbančių bendrijai poreikį sprendžia visuotinis susirinkimas , jis ir ,, keičia,, pirmininkus , tik kiek sodininkų dalyvauja susirinkimuose? Manau prastai, kad antram susirinkimui nuimtas kvorumas, atėjo ,, savi,, ir išrenka .

Sodai

Kolektyviniai sodai Japonijoje,Vokietijoje,Jk irgi sovietinis reliktas?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS