Seimas linkęs uždrausti kailinių žvėrelių verslą | Diena.lt

SEIMAS LINKĘS UŽDRAUSTI KAILINIŲ ŽVĖRELIŲ VERSLĄ

Seimas nusiteikęs uždrausti šalyje kailinių žvėrelių fermas. Jei draudimas bus galutinai įteisintas, jis įsigalios nuo 2027-ųjų, o nuo 2024-ųjų bus pareinamasis laikotarpis, kai verslininkai galės uždaryti fermas ir gauti kompensacijas.

Seimas antradienį po svarstymo pritarė tai numatančioms Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo pataisoms: už balsavo 79 Seimo nariai, prieš buvo 11, o 30 susilaikė.

Dabar pataisos bus išsiųstos Europos Komisijai notifikavimui, o pasibaigus šiai procedūrai, rudenį dėl pakeitimų Seime vyktų galutinis balsavimas.

Kaimo reikalų komiteto pirmininkas liberalas Viktoras Pranckietis pareiškė, kad kailinių žvėrelių fermų uždarymas būtų pirmas Lietuvos istorijoje verslo draudimas. Pasak jo, Europos Sąjungoje dėl to nėra vieningos politikos. 

Demokratų frakcijos „Vardant Lietuvos“ atstovas Kęstutis Mažeika priekaištavo, kad ketinamų uždaryti fermų savininkams siūlomos kompensacijos yra per menkos.

Laisvės frakcijos atstovė Ieva Pakarklytė tvirtino, kad iki šiol nepavyksta užtikrinti tinkamų gyvūnų laikymo sąlygų – žvėreliai laikomi mažuose narvuose ir kankinasi.

Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkė Aistė Gedvilienė skaičiavo, kad 38-iose fermose laikoma 90 proc. gyvūnų, jose dirba iki 500 žmonių. Vidutinis atlyginimas sektoriuje siekia 1169 eurus (iki mokesčių).

Seimas nepritarė grupės parlamentarų siūlymui kompensacijas mokėti atsižvelgiant į motininių žvėrelių skaičių mokant už vieną po 500 eurų. Už tai balsavo 55 Seimo nariai, prieš buvo 51, o 14 susilaikė.

Seimo Aplinkos apsaugos komitetas siūlo kailinių gyvūnų auginimą dėl jų kailio Lietuvoje uždrausti nuo 2027 metų. Žvėrelių fermų savininkams, kurie nutrauks veiklą, 2024-2026 metais žadama mokėti kompensacijas: pirmais metais ji būtų 3 eurai už gyvūną, antrais – 2 eurai, o paskutiniais metais – 1 euras.

Valstybė taip pat žada kompensuoti išeitines išmokas darbuotojams bei padengtų statinių nugriovimą, įrangos sunaikinimą bei atliekų sutvarkymą. Jau uždarytos fermos, nebevykdančios veiklos, į tokias kompensacijas negalės pretenduoti, o jas gautų tik tos įmonės, kurios veiks įstatymo priėmimo metu.

Lengvatines paskolas turinčioms įmonėms kompensacijos už pasitraukimą būtų išmokamos tik grąžinus paskolas.

Gyvūnų apsaugos organizacija „Tušti narvai“ prieš savaitę paskelbė keliose šalies fermose slapta nufilmuotus kadrus, atskleidžiančius, kaip dujų kamerose užmigdomi žvėreliai, kurių kailiukai vėliau virsta kailiniais.

„Tuščių narvų“ vadovė Gabrielė Vaitkevičiūtė žiniasklaidai sakė, kad skelbiami pirmą kartą taip aiškiai užfiksuoti vaizdai iš dujų kamerų. Visą medžiagą dėl žiauraus elgesio su gyvūnais ketinama perduoti teisėsaugai.

Uždraudusi žvėrelių fermas Lietuva būtų 20-ta šalimi Europoje, draudžianti šį verslą. Šio sprendimo, be Lietuvos, vis dar nepriėmė Rumunija, Bulgarija, Lenkija, Graikija ir Suomija.

Pataisos dėl kailinių žvėrelio verslo draudimo Seime buvo svarstomos nuo 2021 metų pabaigos.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Arnoldas

Iš šitos valdančios šunaujos, kol mes jiems leisime tyčiotis iš mūsų sulauksime ,dar ne vienos nacionalizacijos! Žinote, sunku kalbėti be emocijų. Atrodo, kad gyvenam Šiaurės Korėjoje, kur nei Konstitucija, nei įstatymai šitai bolševikiniai gaujai negalioja. Pas šitą gaują, nei garbės, nei orumo nėra! Matot, to ,nei Senukuose,nei Maximoi ,o to labiau Sale centruose nėra pirkti. Pašvinkusi moralė, žodžio nesilaikymas- šitos gaujos moralinis kodeksas. Kokią teisę šita silpnapročių gauja lenda į teisėtą privatų verslą? Ši žemės ūkio šaka garsina Lietuvą visame pasaulyje gerąja prasme. Mus vertina ir gerbia. Na, sakysit : gerovė, žalias kursas ! Juokaujat? Jiems nerūpi, nei žmogaus ,nei gyvūnų gerovė ,o to labiau žalias kursas. Iš šitos šutvės būtų galima surinkti gerą aktorių ir klounų trupę.

"skandalingai" ir kt.idiotams

Jei žvėrelius kankina narvuose, iš jų kokybiškų kailių negausi, todėl tuose narvuose jie prižiūrimi geriau negu daugumą laisvėje. beje gyvulių "gelbėtojai" pamiršo apie medžioklės ,kur gyvuliai žudomi pramogai. Kokia reikia turėti iškreiptą psichiką, kad pramogauti žudymais ir tokie iškrypėliai gauna ginklus, vietoj siuntimą psichikos korekcijai.

Arūnui ir ttt

karves auginame pienui ir mėsai, kiaules - mėsai, o kailinius žėrelius "kiaunėms" su išpūstom lūpom pasipuikuoti. O šitos gali sėkmingai su dirbtiniu kailiuku prieš dėdes su storom piniginėm pasipuošti. Svarbu, kad kailiukas daug kainuotų!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS