Seime – gynybos mokesčių svarstymas | Diena.lt

SEIME – GYNYBOS MOKESČIŲ SVARSTYMAS

Seimas antradienį dviem atskirais klausimais svarstys mokesčių padidinimus, kurie leis padidinti šalies gynybos finansavimą iki 3 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP).

Parlamentarai svarstymo stadijoje imsis Biudžeto ir finansų komiteto paramos sulaukusių Vyriausybės siūlymų vienu procentiniu punktu – iki 16 proc. padidinti pelno mokestį, nuo 5 iki 6 proc. – mažų įmonių lengvatinį pelno mokestį, papildomai didinti alkoholio ir tabako akcizus.

Iki 10 vidutinių darbo užmokesčių (VDU) – maždaug 20 tūkst. eurų – siūloma sumažinti metinių pajamų ribą dirbantiesiems su verslo liudijimu, o tai reiškia, dalies smulkių verslininkų apmokestinimas didėtų.

Tarp paketo siūlymų – atsisakyti specialių pelno mokesčio lengvatų draudimo ir sveikatos sektoriams.

Paketą sudaro Valstybės gynybos fondo, Pelno, Gyventojų pajamų mokesčių, Akcizų ir kelių kitų įstatymų pataisos. Vyriausybė Seimo prašo paketą svarstyti skubos tvarka.

Atskiru klausimu parlamentarai balsuos dėl siūlymo dar vieneriems metams pratęsti laikinąjį bankų solidarumo mokestį priėmimo.

Finansų ministrė Gintarė Skaistė per pataisų pristatymą Seime anksčiau teigė, kad išskirtinė situacija dėl išaugusių bankų pelnų tęsis dar bent vienerius metus, todėl tokį laiką ir planuojama rinkti įnašą.

Pasak jos, 2025 metų pajamos iš solidarumo įnašo bus mažesnės nei 2024 metais, tačiau išliks reikšmingos. Lietuvos banko skaičiavimais, kitąmet iš solidarumo mokesčio būtų galima surinkti 50-70 mln. eurų.

Įnašas už 2025 metus, kaip ir už 2024-uosius, būtų skaičiuojamas pagal 2019-2022 metų grynąsias palūkanų pajamas.

Gynybos finansavimą Lietuva didina siekdama greičiau vystyti kariuomenės diviziją, iki 2027 metų priimti Voketijos ir brigadą ir pasirengti visuotiniam šaukimui.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

psd vezdu nuzmogintas ir vakcina supilietintas

mokesciais neapkrauto turto neturiu... sitiek mokesciu ant mano galvos , ant sielos, ant oro ir turto mokestis ant mano prakaitu uzdirbto turto yra prievole valdzia reketuoja kekvienam zingsnije todel jis kaip jau ir ne mano... nematau reikalo ji gint... tegu rusai puola ir pasiima ji greiciau... vsio.. sitiek aferistu priviso , prievoliu ir privalomu abonementu ka jau nematau reikalo abonementizatorius gint...

Tiesa

Konservų urodai pasiruoše galutinai prismaukti liaudi…

SUSIJUSIOS NAUJIENOS