Seime kelią skinasi pataisos, svarbios elektroniniam žmogaus atpažinimui | Diena.lt

SEIME KELIĄ SKINASI PATAISOS, SVARBIOS ELEKTRONINIAM ŽMOGAUS ATPAŽINIMUI

Seimas linkęs pritarti pataisoms, nuo 2024 metų leisiančioms efektyviau elektroniniu būdu atpažinti ir identifikuoti asmens tapatybę.

Seimas antradienį po svarstymo pritarė Elektroninės atpažinties ir elektroninių operacijų patikimumo užtikrinimo paslaugų įstatymo pakeitimams: už balsavo 98 Seimo nariai, prieš buvo vienas, o susilaikė 22. Galutinis balsavimas Seime vyks vėliau.

Ekonomikos komiteto nario Andriaus Kupčinsko teigimu, priėmus pataisas elektroninė autoidentifikacija ir pasirašymas būtų tobulesnis ir inovatyvesnis.

„Mums reikėtų labiau tobulinti tas paslaugas, nes matome, kad elektroniniai valdžios vartai pas mus galėtų būti tikrai vieni vartai, o ne taip, kaip dabar – norėdamas prisibelsti į tuos valdžios elektroninius vartus, turi praeiti ar prasibelsti aštuonių ar devynių žingsnių kombinaciją“, – kalbėjo parlamentaras.

Norėdamas prisibelsti į tuos valdžios elektroninius vartus, turi praeiti ar prasibelsti aštuonių ar devynių žingsnių kombinaciją.

Pasak jo, Lietuva galėtų sekti Estijos pavyzdžiu ir nusistatyti „trijų žingsnių“ politiką: „Tai yra – autoidentifikavimas ir paskui trijų žingsnių pasirašymas. Tai taupytų mūsų žmonių laiką. Estai, pavyzdžiui, yra notifikavę tris elektroninės autoidentifikacijos būdus ir pasirašymus, (...) iš kurių vienas leidžia dalyvauti rinkimuose ir elektroniškai balsuoti“.  

Be kita ko, A. Kupčinskas pabrėžė, kad Europos Komisija dar derina vadinamąjį skaitmeninimo reglamentą, jis turėtų būti priimtas gegužę. Jo teigimu, tik tada įstatymas turėtų būti priimtas.

„Europos Sąjunga bando eiti subendrintu keliu, tai yra, kad autoidentifikacijos saugūs būdai, piliečių prisijungimo prie elektroninių valdžios vartų būdai būtų visiems aiškūs ir daugiau ar mažiau vienodi visose Bendrijos šalyse“, – Seime teigė jis.

Pataisos numato, kad už skaitmeninimą būtų atsakinga Ekonomikos ir inovacijų ministerija. 

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

tai Žmogaus

teisiu pazeidimas i jo Privatuma .

Eikit peklon su savo Gavnopoliais

Dar vienas proto knisimas!Kasdien straipsniai apie pavogtus asmens duomenis ir pinigus,tai dar maža.Reikia padaryti,kad visi būtų,kaip prekės ir dar jie kažką peza apie duomenų apsaugą.Čia lygiai tas pats,kaip įstaigos neleidžia atsiskaityti grynais,o paskui žiniasklaidoje giriasi,kad žmonės labai naudojasi kortelėmis.Tfu aferistai!

Jo...

Jau šita tai tikrai pasistengs visus suvaryti į nelaisvę. Jos laivė tik gėjams ir narkomanams, kitus visus į Konslagerį suvarys, tokia jos ir jos prietelių bei sąjungininkų politika. Jei dar yra Seime protaujančių, gal nevarykite savo Tautos į Konslagerį, juk patys jai priklausote, ar visi galvojate kažkur bėgti kitur?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS