Seime liko paskutinis balsavimas dėl NPD didinimo iki 540 eurų | Diena.lt

SEIME LIKO PASKUTINIS BALSAVIMAS DĖL NPD DIDINIMO IKI 540 EURŲ

Seime kelią skinasi Vyriausybės siūlymas nuo liepos 80 eurų iki 540 eurų padidinti neapmokestinamųjų pajamų dydį (NPD) mažiausiai uždirbantiems gyventojams – tiems, kurių metinės pajamos neviršija vieno vidutinio darbo užmokesčio (VDU).

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, VDU iki mokesčių 2021 metų ketvirtąjį ketvirtį siekė 1679,3 euro.

Tam šių metų biudžete numatyta 103 mln. eurų. Padidinus NPD „į rankas“ gyventojai kas mėnesį gautų papildomai vidutiniškai po 16 eurų. 

Seimas po svarstymo antradienį pritarė tokioms pataisoms: už balsavo 121, o prieš ir susilaikiusiųjų nebuvo. 

NPD didinamas siekiant, kad žmonės gautų didesnius atlyginimus ir taip jiems būtų švelninamas energetikos, maisto ir kitų kainų augimas.

„Darbietis“ Vytautas Gapšys piktinosi, kad NPD didinimo nepajaus vaikus auginančios šeimos, vidutines pajams gaunantys žmonės: „Tai nesąžininga“.

Siekiant sumažinti politinę įtaką didinant NPD ir MMA, Seimo Biudžeto ir finansų komitetas paragino Vyriausybę rengiant kitų metų biudžetą nustatyti ryšį tarp šių dydžių. 

Seimas antradienį nepritarė socialdemokratų siūlymui NPD prilyginti MMA.

Pasak Gintauto Palucko, tai buvo galima padaryti, jeigu valdžia būtų atseikėjusi mažesnes dotacijas „Igničiui“  ir kitiems nepriklausomiems elektros tiekėjams dėl išaugusių elektros ir dujų kainų.  

Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas pareiškė, kad MMA ir NPD suvienodinimas biudžetui kasmet kainuotų 555 mln. eurų.

Seimas taip pat nepritarė „darbiečių“ ir „valstiečių“ siūlymui NPD taikyti ne tik mažas pajamas gaunantiems gyventojams, bet ir uždirbantiems vidutinius atlyginimus.  

M. Majauskas skaičiavo, kad tokiu atveju pusantros vidutinės algos gaunančio žmogaus piniginėje papildomai liktų po 27 eurus kiekvieną mėnesį, pusantros – po 24 eurus: „Nauda išsijungtų ties dviem vidutiniais atlyginimais“.

Pasak jo, NPD padidinus ir vidutines pajamas gaunantiems gyventojams biudžetas kasmet negautų 250 mln. eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Kas čia per redakcija NUO LIEPOS(KURIOS DIENOS) NUO KIEK IKI KIEK? GAL NUO 460 IKI 540 80 EURŲ DIDINTI(NPD)??? kiek tas dabartinis VDU ???

SUSIJUSIOS NAUJIENOS