Seime skinasi kelią nauja išankstinių pensijų mokėjimo tvarka | Diena.lt

SEIME SKINASI KELIĄ NAUJA IŠANKSTINIŲ PENSIJŲ MOKĖJIMO TVARKA

Pensijos amžiaus sulaukę žmonės, turintys didelį darbo stažą ir trumpiau – ne ilgiau nei trejus metus – gavę išankstinę pensiją, nuo 2021 metų galės gauti visą pensiją. Skaičiuojama, kad nauja tvarka pareikalautų 1,2 mln. eurų papildomų biudžeto lėšų.

Tokiai Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pasiūlytai tvarkai penktadienį pritarė Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas: už balsavo aštuoni komiteto nariai, vienas prieš ir du susilaikė.

„Pastiprinam tų žmonių pozicijas, kurie išdirbo 40 metų ir ilgiau – duodam savotišką bonusą jiems, kad ilgai mokėjo mokesčius“, – teigė Rimantas Jonas Dagys.

Pasak komiteto pirmininkės socialdarbietės Rimantės Šalaševičiūtės, dabar Lietuvoje yra 280 žmonių, turinčių didelį darbo stažą ir gaunančių išankstines pensijas.  

Jei Socialinio draudimo pensijų įstatymo pataisoms bus pritarta, žmonėms, sukaupusiems 40 metų ir ilgesnį darbo stažą, senatvės pensija nemažės, jeigu jie bus gavę išankstinę pensiją bent trejus metus. Dabar gaunantiems sumažintas pensijas žmonėms jos tokiu atveju bus perskaičiuojamos.

Pakeitimai įsigaliotų nuo 2021 metų, o reikalaujamas darbo stažas tokių pensijų gavėjams kasmet didėtų po pusmetį. Po 2026 metų, kai ir vyrams, ir moterims į pensiją bus galima išeiti tik sulaukus 65 metų, būtinasis darbo stažas paaugs iki 35  metų, o tiems, kurie, trejus metus gavę išankstinę pensiją, norės gauti nesumažintą pensiją, reikalingas darbo stažas nuo 2027 metų bus 43 metai,o 2031-aisiais ir vėliau – 45 metai.

Anksčiau komitete svarstyta visai atsisakyti išankstinės pensijos, vietoj jos siūlyta mokėti nedarbo išmokas – tam pritarė ir „Sodra“.

Gavęs skaičiavimus, Socialinių reikalų ir darbo komitetas šios idėjos atsisakė, nes per metus darbo neturintiems priešpensinio amžiaus gyventojams reikėtų išmokėti apie 60-70 mln. eurų.

Lietuvoje dabar išankstinę pensiją galima gauti, jei iki pensijos lieka penkeri metai, žmogus yra sukaupęs būtinąjį stažą ir neturi kitų pajamų, tačiau kas mėnesį jo būsima pensija mažėja 0,4 proc. – tai reiškia, kad sulaukęs pensinio amžiaus žmogus gauna gerokai mažesnę išmoką.

Išankstinės pensijos – vidutiniškai ši pensija siekia 280 eurų – mokamos nuo 2004 metų liepos. Dabar jas gauna apie 5,7 tūkst. žmonių, o jų vidutinis darbo stažas siekia 35,9 metų.  

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

ir vel kazkas ne taip

taigi anksciau butinas stazas buvo 30m, tai kodel padidins ismokas, kas turi 40m. ir vel neteisybe, nustokit kirsint zmones

liudna , labai

Jau 15 metu gaunu sumazinta pensija, kad isejau 2 metams anksciau, negu priklause, turiu 38 metu staza, tai jau iki mirties gausiu sumazinta, taip supratau

SUSIJUSIOS NAUJIENOS