Seime skinasi kelią „valstiečių“ siūloma PVM lengvata spaudai | Diena.lt

SEIME SKINASI KELIĄ „VALSTIEČIŲ“ SIŪLOMA PVM LENGVATA SPAUDAI

Seime skinasi kelią „valstiečių“ lyderių siūlymas nuo sausio iki 5 proc. sumažinti pridėtinės vertės mokestį (PVM) spaudos leidiniams. Dėl to valstybės biudžetas kitąmet netektų apie 2 mln. eurų pajamų.

Seimo Biudžeto ir finansų komitetas trečiadienį pritarė tokioms Ramūno Karbauskio, premjero Sauliaus Skvernelio ir pirmosios Seimo pirmininko pavaduotojos Rimos Baškienės parengtoms Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisoms: už balsavo 5 komiteto nariai, po 2 susilaikė ir balsavo prieš. Komiteto vadovas „valstiečių“ deleguotas Stasys Jakeliūnas šiuo klausimu susilaikė. 

Pataisų autoriai sako siekiantys sudaryti sąlygas, kad periodiniai leidiniai taptų prieinami kuo platesniam skaitytojų ratui, taip pat paskatinti leidybos verslą.

„Taip bandoma papirkti valstybės instrumentais spaudą prieš rinkimus“, – pareiškė konservatorius Andrius Kubilius. Jis siūlė pataisas svarstyti po savivaldos rinkimų, vasarą.

Konservatorius Mykolas Majauskas piktinosi, kad taip ketinama paremti ir pramoginę žiniasklaidą, o būtų diskriminuojami interneto naujienų portalai.  

Jis siūlė apie 2 mln. eurų, kuriuos dėl lengvatos neteks valstybės biudžetas, skirti regioninei spaudai ir taip ją paremti.

Tuo metu „valstietis“ Valius Ąžuolas BNS teigė, kad 4 punktais sumažintas PVM tarifas regioninei spaudai bus didelė finansinė paspirtis.

„Regioninė spauda problemą turi tuo, kad žmonių mažėja. (...) Regioninei spaudai kiekvienas euras yra svarbus“, – teigė jis. Parlamentaras sako, kad mažesniu tarifu galės naudotis ir internetinė žiniasklaida, kurią skaitytojai prenumeruos.

„Yra problema išskirti, kuri regioninė, o kuri ne. „Žmonėms“ (žurnalas „Žmonės“ – BNS) negalima, o „Vienybei“ (Akmenės rajono, kur į Seimas išrinktas V. Ąžuolas, laikraštis – BNS) galima“, – kalbėjo parlamentaras.

9 proc. PVM tarifas dabar taikomas visiems laikraščiams, žurnalams ir kitiems periodiniams leidiniams, išskyrus erotinio ir smurtinio pobūdžio arba profesinės etikos nesilaikančius leidinius, kuriuos tokiais pripažino teisės aktų įgaliota institucija, bei spausdintą produkciją, kurioje mokama reklama sudaro daugiau kaip 4/5 viso leidinio ploto.

Lengvatinis 5 proc. tarifas dabar taikomas tik vaistams, medicinos priemonėms, o 9 proc. – dar keleivių vežimui, knygoms ir neperiodiniams informaciniams leidiniams, viešbučiams, centralizuotam šildymui.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS