Seimo komitetas pritarė valstybės skolinimuisi kompensacijoms už šildymą | Diena.lt

SEIMO KOMITETAS PRITARĖ VALSTYBĖS SKOLINIMUISI KOMPENSACIJOMS UŽ ŠILDYMĄ

Seimo Biudžeto ir finansų komitetas pritarė, kad tikslinant šių metų valstybės biudžetą Finansų ministerijai būtų leista papildomai skolintis ir skirti lėšų savivaldybėms gyventojų kompensacijoms už šildymą. Tokių lėšų poreikis dabar siekia apie 25 mln. eurų.  

Komitetas trečiadienį pritarė tokiai 2023 metų valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymo pataisai.

Pasak Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos kanclerės Anos Selčinskienės, savivaldybės lėšų pritrūko dėl kelių priežasčių: praėjusį šildymo sezoną buvo daugiau paramos prašytojų, išaugo kompensacijų sumos, be to, dalis prašymų pernai nebuvo išnagrinėta – tai buvo padaryta jau šiais metais. 

„Po praėjusio šildymo sezono savivaldybėms tų pinigų pritrūko. Pernai prašymų svarstymas vėlavo, todėl išlaidos, kurios turėjo būti patirtos 2022 metais, sukrito į šiuos metus“, – komitete teigė A. Selčinskienė.

Antradienį pristatydama pataisas Seime finansų ministrė Gintarė Skaistė teigė, kad tiksli kompensacijoms reikalinga papildomo skolinimosi suma paaiškės vėliau, bet dabar poreikis yra apie 25 mln. eurų.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija 47 savivaldybėms papildomai jau yra pervedusi 36 mln. eurų. 

Valstybės biudžete kompensacijas už šildymą kasmet būna numatyta apie 220 mln. eurų. 

Rugsėjį Seimas nusprendė, kad nuo šio šildymo sezono vėl būtų vertinamas kompensacijų už šildymą bei kitų socialinių išmokų gavėjų turtas – grąžinti iki pandemijos galiojusią tvarką prašė savivalda, pastebėjusi, kad pašalpų ateina prašyti ir tie asmenys, kurie turi daug nekilnojamojo turto.

Išankstiniais skaičiavimais, kompensacijų gavėjų skaičius šiemet sieks apie 200 tūkst. per mėnesį, arba apie 18 proc. mažiau nei praėjusį šildymo sezoną. 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS