Seimo komitetas: ploni plastiko maišeliai turi būti apmokestinami nuo 2023-ųjų | Diena.lt

SEIMO KOMITETAS: PLONI PLASTIKO MAIŠELIAI TURI BŪTI APMOKESTINAMI NUO 2023-ŲJŲ

Seime skinasi kelią valdančiųjų idėja nuo 2023 metų liepos uždrausti prekybos vietose nemokamai dalinti labai lengvus plastiko maišelius. Už juos turėtų būti imamas kelių centų mokestis.

Išimtis būtų taikoma tik maišeliams, į kuriuos būtų dedama žuvis arba mėsa. 

Komitetas trečiadienį pritarė tokioms Pakuočių ir pakuočių atliekų įstatymo pataisoms. Jas inicijavo grupė parlamentarų, siekiančių mažinti žalingo aplinkai plastiko naudojimą.

Vieno pataisų iniciatorių, Laisvės frakcijos nario Kasparo Adomaičio teigimu, šių maišelių perdirbti neįmanoma, jie tampa šiukšle.

„Jų perdirbti neįmanoma, nes neįmanoma surinkti į vieną vietą, jie būna labai užteršti“, – komiteto posėdyje teigė jis.  

Įmonės „Žiedinė ekonomika“ vadovas Domantas Tracevičius įsitikinęs, kad mokami maišeliai veiktų daug geriau negu bet kokios Aplinkos ministerijos viešinimo kampanijos už šimtus tūkstančių eurų. 

Tačiau jis pabrėžė, kad plastiko maišelius keičiantys popieriniai maišeliai irgi kenkia.

„Taip, jie (popieriniai maišeliai – BNS) neturi galimybės būti gamtoje taip ilgai, kaip plastikas, ir taip teršti, bet gamyba yra taršesnė klimato kaitos atžvilgiu“, – aiškino D. Tracevičius.

Jis siūlė drausti ir vienkartinius kavos puodelius bei maisto indus. Komitetas tam vieno balso persvara nepritarė.

Dabar komiteto išvadą dėl apmokestinimo ploniausių plastiko maišelių svarstys Seimas. 

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

BIZNI DARO IR MOKINA EKOLOGIJOS

Beje NORINT PAGAMINTI POPIERINĮ MAISELI kelis kartus sunkiau perdirbti popieriu kuris jau buvo panaudotas dar kur enwrgija ryšikliai visuokie kad laikytusi popierius dziovinimas. po pagamino kaip vanduo yra valomas tiesiog pila bet kur Kas bizni daro o kad yra bio eko tirpstanciu net iki 3kg išlaikančių svorio is krakmolo ,celiuliozes mišinio pagamintu ipakavimo maišelių Geriau uz prekės po centa uzdetu dar daugiau uždirbtų iš vartotojų dar uz cukru ir nesveika maistą ,perdirbta mėsa,

Onė

Gal jau visai nuo proto nušokot

Anonimas

sedi BEMEGENIAI jai dar nezinojai ddddd
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS