Seimo komitetas nepritaria „Sodros“ įmokų luboms | Diena.lt

SEIMO KOMITETAS NEPRITARIA „SODROS“ ĮMOKŲ LUBOMS

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas nepritaria „Sodros“ įmokų luboms.

Už tokį siūlymą, kurį pateikė Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas „valstietis“ Stasys Jakeliūnas, jo frakcijos kolega Valius Ąžuolas bei „socdarbiečiai“ Andrius Palionis ir Gediminas Kirkilas, trečiadienį balsavo aštuoni komiteto nariai, du buvo prieš ir du susilaikė.

Svarstydamas Seimo narių pasiūlymus, komitetas taip pat pritarė, kad konsolidavus socialinio draudimo įmokas darbuotojų pusėje, darbo pajamoms būtų taikomas 19,5 proc. įmokos tarifas.

Vyriausybė siūlo, kad šis tarifas siektų 18,5 procento.

„Sodros“ direktorius Mindaugas Sinkevičius komiteto posėdyje teigė, kad dėl įvestų lubų iki 2021 metų „Sodra“ prarastų 42 mln. eurų pajamų.

SEB banko prezidento patarėjas, ekonomistas Gitanas Nausėda sakė, kad „Sodros“ lubos yra svarbios, norint išlaikyti gerai apmokamas darbo vietas ir didinti šalies konkurencingumą.

„Sodros lubų nustatymas yra ne nauda tiems, kas dabar turi tokius atlyginimus, o būsimoms darbo vietoms, kurios gali būti sukurtos Lietuvoje, kai bus įvestos „Sodros“ lubos. (...) Tai labai svarbu Lietuvos konkurencingumui“, – tvirtino G. Nausėda.

Trečiadienį „Sodros“ įmokų luboms nepritarė ir Seimo Biudžeto ir finansų komitetas. Galutinai šiuo klausimus turės pasisakyti Seimas.

Vyriausybė siūlo įvesti „Sodros“ įmokų lubas: 2019 metais jos siektų 120 vidutinių darbo užmokesčių (VDU), 2020 metais – 84 VDU, o 2021 metais – 60 VDU. „Sodros“ lubas viršijančioms pajamoms būtų taikomas 25 proc. GPM tarifas.

Už 20 proc. pajamų mokestį

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas pritaria siūlymui, kad gyventojų pajamų mokesčio tarifas (GPM) būtų 20 proc. – 1 punktu mažiau nei siūlo Vyriausybė.

Už ta trečiadienį balsavo septyni komiteto nariai, du buvo prieš, o vienas susilaikė.

Dėl to nuomonę dar turės pareikšti Biudžeto ir finansų komitetas, o galutinai balsuos Seimas.

Pasiūlymą taikyti 20 proc. tarifą Seime svarstomiems Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pakeitimams pateikė „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis.

Vyriausybė siūlo, kad konsolidavus socialinio draudimo įmokas darbuotojų pusėje, darbo pajamoms būtų taikomas 21 proc. GPM tarifas.

Pritaria dividendų apmokestinimo tarifui

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas nusprendė, jog daug dividendų gaunantieji būtų apmokestinti 20 proc. pajamų mokesčio (GPM) tarifu.

Už tai trečiadienį balsavo 7 komiteto nariai, o keturi susilaikė. Dėl to dar turės balsuoti Seimas, o atskirą nuomonę išsakys Biudžeto ir finansų komitetas.

„Valstiečių“ frakcijos nariai Tomas Tomilinas, Vida Ačienė ir Naglis Puteikis siūlė  20 proc. GPM tarifu apmokestinti 120 vidutinių darbo užmokesčių (VDU) viršijančius dividendus. Parlamentarų teigimu, toks universalus tarifas mažintų pajamų nelygybę Lietuvoje.

Šiuo metu dividendai yra apmokestinami 15 proc. GPM tarifu.

Finansų viceministrė Daiva Brasiūnaitė argumentavo, kad papildomas dividendų apmokestinimas nėra gera idėja.

„Matome, kad dėl dividendų yra labai didelė rizika, kad papildomų pajamų negausime ir kyla rizika konkurencingumui“, – komitete kalbėjo viceministrė.

Komitetas taip pat nusprendė, kad 120 VDU viršijančios individualios veiklos pajamos irgi būtų apmokestinamos 20 proc. GPM tarifu.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis posėdyje ragino nekeisti individualios veiklos pajamų apmokestinimo, nes jis buvo keistas pernai.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Aha

Dabar aišku, kaip atrodo žaliukų žadėtas "mokesčių nedidinimas"...

vėl

peckeliūno sapalionės

Manau

Kad iš visu seimūnų atimti visas pajamas - sutaupytume

SUSIJUSIOS NAUJIENOS